Kur punëtorët gënjejnë më shpesh se janë të sëmurë?

Shkeljet kronike të afateve jo vetëm që humbasin kohën e tyre, por gjithashtu bëjnë që kolegët e tjerë të humbasin kohën e tyre.

Sipas një studimi të ri, 19 për qind e të anketuarve thonë se shpenzojnë një deri në tre orë në javë duke u kujtuar kolegëve se duhet të mbarojnë punën para një afati, dhe 75 për qind thonë se gjithmonë duhet të presin kot që bashkëpunëtorët e biznesit të mbarojnë pjesën e tyre.

Një sondazh me 1000 amerikanë zbuloi se 50 për qind e punëtorëve besojnë se produktiviteti i tyre në punë ndikohet drejtpërdrejt nga kolegët e tyre. Por nuk mbaron me kaq. 48 për qind e tyre besojnë se kolegët e tyre janë fajtorë që nuk kanë mundur të përfundojnë punën e tyre, ndaj u është dashur të thyejnë afatet, ka treguar anketa.

Atmosfera në zyrë shkatërrohet nga njerëzit më të zhurmshëm

Një e treta e punonjësve të zyrës i përbuzin kolegët që flasin me zë të lartë dhe një zakon i tillë është ndër më të bezdisshëm, sipas hulumtimit të kompanive amerikane Harris Interactive dhe Randstad. Bashkëpunëtorët me zë të lartë dhe llafazan janë një nga shpërqendrimet më të mëdha në zyrë, por ju mund t’u tregoni atyre këtë në një mënyrë diplomatike që të mos i ofendoni.

Thuaj, “Kam nevojë për këshillën tuaj. E di që mund të jetë sfiduese të punosh kaq ngushtë me të tjerët. A ka ndonjë gjë që mund të bëj për ta bërë më të lehtë për ju, pasi ne punojmë kaq afër njëri-tjetrit? A po bëj diçka shumë me zë të lartë?” Ju nuk e dini derisa të pyesni. Kjo do ta ndihmojë bashkëpunëtorin të kuptojë se ata duhet të punojnë për diçka vetë, por përndryshe ju mund të dëshironi të kapni një kufje.

Por nëse jeni një nga ata punonjës dhe arrini ta dalloni, punoni për të. Filloni të praktikoni më shumë të dëgjuarit në vend që të flisni. Gjithashtu, sigurohuni që të hiqni zhurmën e sfondit pasi ajo ju inkurajon automatikisht ju dhe të tjerët të flisni më fort.

Për më tepër, qëndroni pozitiv edhe kur flisni negativisht. Gjegjësisht, njerëzit shpesh ngrenë zërin kur mbrojnë pikëpamjet e tyre ndaj dikujt që mendon ndryshe. Qëndroni të qetë dhe gjithmonë flisni mendjen tuaj pa e ngritur zërin.

Rezultate nga kolegë dembelë dhe me zë të lartë

Me pretekstin se janë të sëmurë, punonjësit kërkojnë një ditë pushimi kryesisht sepse duan vetëm një pushim të mirë. Ose bien në gjumë. Dhe më shpesh të mërkurën, zbuloi sondazhi i portalit në internet CareerBuilder.

Por 63 përqind e punëdhënësve kanë më shumë gjasa të dyshojnë për sëmundje nëse një punonjës kërkon një ditë pushimi të hënën ose të premten, sepse mendojnë se duan të zgjasin fundjavën. Shumica e punonjësve “ikën” nga sëmundja dhe problemet familjare vijnë në vend të dytë. 43 për qind e të anketuarve pranuan se gënjejnë se janë të sëmurë të paktën një herë në vit.

Përveç dëshirës për të pushuar, 17 për qind e tyre gënjejnë sepse thjesht nuk kishin dëshirë të shkonin në punë, 16 për qind sepse duhej të shkonin te mjeku dhe nëntë për qind sepse kishin shumë punë të papërfunduara të shtëpisë. Në kompanitë që punësojnë më shumë se 1000 persona, pa certifikatë mjekësore, punëdhënësit nuk e njohin pushimin mjekësor. Sepse u kushton atyre mesatarisht 760,000 dollarë në vit.

LEXO EDHE:

Back to top button