Kush ishte “Lucy”? Disa fakte mbi një paraardhës të hershëm të njeriut

Kush ishte "Lucy"? Disa fakte mbi një paraardhës të hershëm të njeriut

Ndoshta paraardhësi më i famshëm i njeriut të hershëm, majmuni 3.2 milionë vjeçar “Lucy” ishte skeleti i parë i Australopithecus afarensis i gjetur ndonjëherë, megjithëse mbetjet e saj janë vetëm rreth 40 për qind të plota.

E zbuluar në vitin 1974 nga paleontologu Donald C. Johanson në Hadar, Etiopi, A. afarensis ishte për rreth 20 vjet specia më e hershme e njohur e paraardhësve të njeriut.

Si dukej Lucy?
Me një përzierje të tipareve të majmunit dhe të njeriut – duke përfshirë krahët e gjatë të varur, por kockat e legenit, shtyllës kurrizore dhe këmbëve të përshtatshme për të ecur drejt – Lucy ishte 107 centimetra e gjatë.

Gjetjet e bazuara në kafkat e tjera të A. afarensis të gjetura më vonë aty pranë zbulojnë një kokë majmuni me një ballë të ulët dhe të rëndë, mollëza të lakuara gjerësisht dhe një nofull të shtrirë – si dhe një tru sa madhësia e një shimpanzeje.

Pse u quajt Lucy Lucy?
Frymëzuar nga kënga e përsëritur e “Lucy in the Sky With Diamonds” në një festë  në ditën e gjetjes së ekzemplarit, studiuesit i dhanë emrin e kësaj kënge të Beatles.

Si e dimë që Lucy ishte femër?
Madhësia e Lucy-it e jep atë si femër. Zbulimet e mëvonshme fosile vërtetuan se A. afarensismales ishin pak më të mëdha se femrat.

A ishte Lucy një e rritur?
Një numër faktorësh tregojnë që Lucy është rritur plotësisht. Së pari, dhëmbët e saj të mençurisë, të cilët ishin shumë njerëzorë, u ekspozuan dhe duket se ishin në përdorim për një kohë para vdekjes së saj. Veç kësaj, pjesët e kafkës së saj – të ndara tek fëmijët – ishin rritur së bashku.

Skeleti tjetër i Lucy-t?
Skeleti jashtëzakonisht i plotë “Fëmija i Lucy”, i shpallur më 20 shtator 2006, është rreth njëqind mijë vjet më i vjetër se vetë Lucy. Fëmija A. afarensis mori pseudonimin sepse ajo është e së njëjtës specie si A. afarensis më i njohur nga të gjithë – Lucy./nationalgeographic/

LEXO EDHE:

Back to top button