Kushdo që braktis një kafshë shkon në burg: Në Kroaci janë në fuqi ndryshimet në Kodin Penal

Sot në Kroaci kanë hyrë në fuqi ndryshimet në Kodin Penal dhe bashkë me to edhe ndryshimet pozitive të shumëpritura në mbrojtjen e kafshëve

Braktisja e kafshës shtëpiake, kafshës shtëpiake ose e egër raportohet në polici ose në prokurorin publik komunal. Dënimi është deri në 1 vit burg ose deri në 2 vjet nëse braktisja ka shkaktuar ngordhjen e një kafshe ose janë braktisur një numër i madh kafshësh. Dënimet për krimin e vrasjes dhe torturimit të kafshëve rriten me burgim deri në 2 vjet ose deri në 3 vjet nëse këto krime kryhen për interes personal. Gjithashtu, dhunuesve dhe vrasësve të kafshëve tashmë mund t’u shqiptohet një masë sigurie, ndalim i mbajtjes dhe blerjes së kafshëve, për një periudhë nga 1 deri në 5 vjet, raporton N1.

“Ne i jemi jashtëzakonisht mirënjohës Ministrisë që pranoi propozimet tona dhe në këtë mënyrë bëri një hap historik në mbrojtjen e kafshëve në Kroaci, i cili do të ketë një ndikim pozitiv kudo në botë.” Synimi ynë ishte të përfshinim dispozita që do të vepronin në mënyrë parandaluese dhe tani është e rëndësishme që të gjithë të veprojmë për t’i zbatuar ato në praktikë”, tha Animal Friends.

Nga aty sqarojnë se qytetarët nuk do të presin më për të parë nëse inspektimi veterinar do t’i përgjigjet denoncimit për braktisje, por personi që ka braktisur kafshën mund të denoncohet menjëherë në polici.

“Do të përshpejtojë procedurën dhe do ta bëjë më të lehtë vërtetimin e krimit të braktisjes”. Gjithashtu do t’i pengojë njerëzit të braktisin kafshët sepse e dinë se rrezikojnë burgun. Ne gjithashtu presim që të gjithë të marrin në konsideratë përpara se të blejnë një kafshë nëse kanë para, kohë dhe njohuri të mjaftueshme për t’u kujdesur për të për shumë vite. Ata do të jenë më përgjegjës për kontrollin e mbarështimit dhe sterilizimin e kafshëve në vend që të braktisin këlyshët dhe kotelet.”

Nga ana tjetër, sipas kësaj organizate, inkurajojnë qytetet dhe bashkitë që të punojnë paralelisht për të parandaluar braktisjen e kafshëve.

LEXO EDHE:

Back to top button