Ky aktivitet përmirëson shëndetin mendor

Ky aktivitet përmirëson shëndetin mendor

Ndoshta kemi vënë re se pas disa minutash në pyll, në breg të një liqeni ose në buzë të një lumi, fillojmë të ndihemi më mirë, më të qetë dhe më të relaksuar. Lidhja midis hapësirave natyrore dhe mendjeve njerëzore nuk është aspak e re.

Tradita e kopshteve meditative Zen, për shembull, ka ekzistuar prej shekujsh. Përveç kësaj, një studim i ri tregon se të rinjtë e ndjejnë efektin pozitiv të këtyre hapësirave natyrore pothuajse menjëherë.

Studiuesit nga Universiteti i Waterloos në Ontario të Kanadasë kanë kryer anketime me 70 të rinj të moshës 9 deri në 17 vjeç në mjedise të ndryshme, natyrore dhe urbane.

“Ne hartuam një rrugë në qytetin Kitchener, Ontario, ku kishte elementë vërtet të ndryshëm të dizajnit urban”, tha për HuffPost një nga autoret e studimit, Leia Minaker. Vendet përgjatë rrugës përfshinin një shteg urban, një fushë të gjelbër, një liqen urban dhe një stacion tranziti urban të ngarkuar.

“Në çdo ndalesë, ne u kërkuam atyre të plotësonin një anketë që përbëhej nga peshore psikologjike të vërtetuara për të matur ankthin, qetësinë, kërkesat mendore dhe ndikimin pozitiv dhe negativ”, thotë studiuesi.

Gjetjet dëshmojnë se nuk kemi nevojë të futemi thellë në natyrë ose të qëndrojmë shumë gjatë për të përjetuar një efekt pozitiv

Përpara se të rinjtë të plotësonin anketën, lehtësuesit i udhëzonin ata. “Ata u thanë atyre: “Qëndroni këtu për një minutë. Merrni frymë thellë. Shikoni përreth dhe dëgjoni rrethinën tuaj. Çfarë po ndjeni tani?” Synimi ishte t’i rrëzonim në një moment”, shpjegoi Minaker.

Dallimet më të mëdha ishin në nivelet e ankthit të pjesëmarrësve, si në liqen ashtu edhe në terren, krahasuar me stacionin e transportit të qytetit. Pas shikimit të liqenit, rezultatet e adoleshentëve në shkallën e ankthit u ulën me nëntë për qind.

Megjithatë, në stacion, rezultatet e tyre të ankthit u rritën me 13 për qind. Studiuesit rregulluan të dhënat për një sërë faktorësh, duke përfshirë moshën, gjininë, përkatësinë etnike, diagnozën e shëndetit mendor dhe statusin social. Gjetjet dëshmojnë gjithashtu se ne nuk duhet të shkojmë thellë në shkretëtirë ose të qëndrojmë shumë gjatë për të përjetuar një efekt pozitiv.

Koha e kaluar jashtë është e dobishme për shëndetin e mendjes dhe trupit

Ginny Yurich, themeluese e 1000 Hours Outside, një lëvizje globale, kompani mediatike dhe markë e stilit të jetesës që synon të rivendosë ekuilibrin midis jetës virtuale dhe asaj reale, theksoi se pavarësisht se në çfarë mjedisi jetojmë, çdo kohë e kaluar jashtë është e dobishme, raporton Index.hr, transmeton Klankosova.tv.

“Zgjedhja për të ngrënë vaktin tuaj jashtë në oborr ose ballkon të banesës tuaj në vend që të shkoni brenda, ose të shkoni për një shëtitje të thjeshtë familjare nëpër lagjen tuaj, është po aq e vlefshme,” tha ajo. Sipas saj, çelësi është të jesh jashtë sa më shumë që të jetë e mundur. Pra, çdo kohë e kaluar jashtë është e dobishme për shëndetin e mendjes dhe trupit.

“Kur jemi jashtë, ne përfshihemi plotësisht në mjedisin tonë. Ne po mësojmë, vlerësojmë rrezikun dhe përdorim të gjitha shqisat tona”, përfundoi Yurich.

LEXO EDHE:

Back to top button