Ky përbërës fshihet në shumë ushqime dhe mund të shkaktojë të fikët tek fëmijët
Ky përbërës fshihet në shumë ushqime dhe mund të shkaktojë të fikët tek fëmijët

IMAGJINONI fëmijën tuaj duke ngrënë akulloren e tij të preferuar ose duke pirë një slushie freskuese dhe menjëherë pas kësaj ndjehet i trullosur, i dobët apo edhe duke humbur vetëdijen. Mund të tingëllojë dramatike, por sipas ekspertëve britanikë, një përbërës i përdorur zakonisht në ushqim mund të jetë arsyeja e reagimeve të tilla.
Bëhet fjalë për glicerinën, një substancë që i shtohet produkteve të ndryshme për t’i mbajtur ato të buta, të lagështa ose për të parandaluar mbinxehjen dhe ngrirjen e tyre. Gjendet në tortilla, erëza, salcë sallate, çamçakëz, shufra proteinash dhe shumë ushqime të tjera të përditshme.
Ndërsa të rriturit mund ta shpërbëjnë glicerinën pa asnjë problem, situata mund të jetë e ndërlikuar tek fëmijët. Trupat e tyre janë më të vegjël dhe më të ngadalshëm për ta përpunuar këtë substancë, gjë që mund të çojë në helmim nga glicerina, e cila shkakton një rënie të menjëhershme të sheqerit në gjak dhe kaliumit, dhe në disa raste, të fikët.
Pse glicerina është problematike për fëmijët?
Ekspertët ndoqën 21 raste të fëmijëve që shfaqën simptoma të tilla si marramendje, përgjumje, djersitje dhe të fikët brenda një ore nga konsumimi i një slushie. Shkak? Sheqeri i ulët i gjakut (hipoglicemia) dhe kaliumi i ulët, të cilat mund të çojnë në probleme serioze si dridhje, konvulsione dhe madje edhe koma.
Në rastet më të këqija, një reagim ndaj glicerinës mund të shkaktojë tronditje – një gjendje në të cilën qarkullimi i gjakut dobësohet dhe organet vitale nuk marrin oksigjen të mjaftueshëm. Simptomat përfshijnë lëkurë të zbehtë, të ftohtë dhe të djersitur, frymëmarrje të shpejtë, dobësi, të përziera dhe etje të fortë, raporton Daily Mail.
Cilat ushqime përmbajnë glicerinë?
Ju mund të mos e njihni menjëherë glicerinën në etiketa, sepse ajo mund të fshihet me emra të ndryshëm, si glicerinë, alkool glicil, trihidroksipropan ose 1,2,3-propanetriol.
Këto janë disa nga produktet më të zakonshme që gjenden në:
- Slushies – Numri më i madh i rasteve të regjistruara të të fikëtit tek fëmijët lidhet me këtë pije të ftohtë.
- Tortillat – Sidomos ato të bëra nga mielli dhe misri, ku glicerina ndihmon në ruajtjen e lagështirës dhe parandalimin e tharjes.
- Çamçakëz – Glicerina u jep mishrave elasticitet dhe ruan strukturën e tyre.
- Bryma e akullores dhe ëmbëlsirave – Ndihmon në parandalimin e formimit të kristaleve të akullit në akullore dhe ruan shkëlqimin e ngricave.
- Bare drithërash dhe granola – Shpesh shtohen si konservues.
- Salcat, salcat dhe erëzat – Mund të gjendet në salca, salca dhe erëza të ndryshme, ku parandalon tharjen dhe përmirëson strukturën.
- Ushqime të konservuara – Disa supa dhe produkte të konservuara përmbajnë glicerinë, e cila ndikon në lagështinë, shijen dhe ngjyrën.
Edhe pse vetë glicerina nuk është e rrezikshme për shumicën e njerëzve, prindërit duhet të jenë të vetëdijshëm për reagimet e mundshme tek fëmijët, veçanërisht pas konsumimit të sasive më të mëdha. Nëse vëreni simptoma të tilla si marramendje, etje të fortë, djersitje ose dobësi, është mirë që menjëherë të kërkoni kujdes mjekësor.
Herën tjetër që do të blini ushqime ose pije për fëmijët tuaj, hidhini një sy etiketës – mund të habiteni se sa shpesh shfaqet ky përbërës.