“Laocoön dhe djemtë e tij”: Një kryevepër mermeri nga periudha helenistike

"Laocoön dhe djemtë e tij": Një kryevepër mermeri nga periudha helenistike

Gjatë periudhës helenistike të Greqisë së lashtë, skulptorët e çuan zanatin e tyre klasik në nivele të reja. E njohur për figurat ekspresive që duken të jenë në lëvizje, kjo epokë pa krijimin e tre prej skulpturave më të famshme të mermerit në botë: Venus de Milo, Fitorja me krahë të Samothrakës dhe Laocoön dhe Bijtë e Tij.

Çfarë është Laocoön dhe Bijtë e Tij?
Laocoön and Bijtë e Tij është një skulpturë mermeri e periudhës helenistike (323 pes – 31 e.s.). Pas zbulimit të tij në një vresht romak në vitin 1506, ai u vendos në Vatikan, ku qëndron edhe sot.

Në mënyrë të vërtetë helenistike, Laocoön dhe Bijtë e Tij shfaqin një interes për përshkrimin realist të lëvizjes. Në skenën e mbushur plot me aksion, tre figura përpiqen furishëm të çlirohen nga kapja e gjarpërinjve të përdredhur. Pavarësisht se sa shumë rrotullohen dhe rrotullohen, megjithatë, ato mbeten të ngatërruara, duke kulmuar në një masë gjarpërinjsh dhe gjymtyrësh rrotulluese.

Historia e Laocoön
Ashtu si shumica e skulpturave të Greqisë së Lashtë, tema e përshkruar në Laocoön dhe Bijtë e Tij bazohet në mitologjinë klasike. Në mënyrë të veçantë, kjo pjesë portretizon një histori nga Cikli Epik Grek, një përmbledhje me poezi që detajojnë Luftën e Trojës. Sipas legjendës, Laocoön ishte një prift nga Troja, i cili – së bashku me dy djemtë e tij, Antifantin dhe Thymbraeus – u sulmuan nga gjarpërinjtë e detit të dërguar nga një perëndi.

Ka disa versione të kësaj përralle, me detaje kyçe që ndryshojnë nga historia në histori. Në disa rrëfime, për shembull, fati i Laocoön ishte ndëshkimi për përpjekjen për të ekspozuar mashtrimin e Kalit të Trojës. Në të tjerat, ishte për t’u martuar kur ai supozohej të ishte beqar ose për të pasur marrëdhënie me gruan e tij në një tempull të shenjtë. Në mënyrë të ngjashme, identiteti i zotit hakmarrës pas sulmit ndryshon; ndërsa Poseidoni zakonisht mbahet përgjegjës, disa histori përmendin gjithashtu Athinën ose Apollonin.

Historia e Skulpturës
Për shkak të stilit dhe temës së tij, historianët e artit besojnë se origjinali Laocoön dhe Bijtë e Tij është skalitur rreth vitit 200 pes në qytetin grek të Pergamonit. Kjo teori mbështetet nga Plini Plaku, një shkrimtar dhe filozof romak, në studimin e tij enciklopedik të skulpturës antike të quajtur Historia Natyrore./mymodernmet.com/alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button