Liqenet e sapoformuara në Alaskë po lëshojnë shumë gaz të rrezikshëm, shkencëtarët janë të shqetësuar

Liqenet e Alaskës të formuar nga shkrirja e permafrostit po “rrjedhin” metan në atmosferë, paralajmërojnë shkencëtarët.

Këta liqene, të quajtur termokarstë, janë aq plot me gaz kërcënues për klimën, saqë mund të shihen duke flluska deri në sipërfaqe. Sipas një studimi të vitit 2021 , me shkrirjen e “permafrostit” të Alaskës, gjithnjë e më shumë nga këto liqene po krijohen.

Permafrost ose permafrost është emri në gjeologji për tokën që ka qenë në një temperaturë prej 0 gradë Celsius, ose më poshtë, për një periudhë prej dy ose më shumë vjetësh. Shkrirja e permafrostit të Alaskës, pra shtresa e akullit që duhet të ngrihet gjatë gjithë vitit, është për shkak të ndryshimeve klimatike; temperatura më të larta dhe më shumë zjarre në pyje.

Liqenet janë të mbushura me gaz, ato janë të lehta për t’u djegur

Eksperimenti i Vulnerabilitetit të Arktikut Boreal i NASA-s (ABoVE) po studion ndikimin e këtyre liqeneve të sapoformuar në ndryshimet klimatike. Kur shkrihet “permafrost”, blloqet masive të akullit të ngulitura në tokë gjithashtu shkrihen, duke bërë që toka të bjerë.

“Disa vite më parë, toka ishte rreth dhjetë metra më e lartë dhe kishte një pyll bredh,” tha Katie Walter Anthony, një ekologe në Universitetin e Alaska-Fairbanks, duke përshkruar termokarstin Big Trail të Alaskës.

Walter Anthony punon me Projektin ABOVE për të studiuar ndikimin e Big Trail Lake në ndryshimin e klimës. Ndërsa uji hyn në vrima, po ashtu hyjnë edhe bakteret.

“Big Trail duket sikur dikush hapi derën e ngrirësit dhe la ushqimin të shkrihej dhe të copëtohej.” Ndërsa bakteret shpërbëjnë materialin, ato lëshojnë gaz metan”, thotë Walter Anthony.

Ka miliona liqene në Arktik, por shumica e tyre janë mijëra vjeçare dhe nuk lëshojnë më shumë gaz. Vetëm ato më të rejat, si Big Trail, e cila u shfaq më pak se 50 vjet më parë, lëshojnë nivele të larta metani.

Liqene të tilla lëshojnë aq shumë metan, saqë është shumë e lehtë të marrësh flakë, siç mund të shihet në video.

Gazi serrë i shkatërruar

Megjithëse dioksidi i karbonit (CO2) është shtytësi kryesor i ndryshimeve klimatike, rrjedhja e metanit po përshpejton gjithashtu problemet e ngrohjes globale. Metani është një gaz serrë, që do të thotë se ai bllokon nxehtësinë që rrezatohet nga toka në atmosferë, në vend që ta lejojë Tokën të ftohet.

Ai është shumë më i fuqishëm se CO2 në këtë kuptim, domethënë është rreth 30 herë më efikas në mbajtjen e nxehtësisë. Por gjithashtu shpërndahet më shpejt se CO2, i cili në fakt qëndron më gjatë në atmosferë, shkruan Business Insider.

“Reduktimi i emetimeve të metanit është jashtëzakonisht i rëndësishëm në luftën kundër ndryshimeve klimatike dhe ngrohjes globale. “Metani gjithashtu kontribuon në formimin e ozonit në nivelin tokësor, i cili shkakton afërsisht 500,000 vdekje të parakohshme në mbarë botën çdo vit”, tha Rick Spinrad, kreu i Oqeanit Kombëtar të SHBA. dhe Administrata Atmosferike (NOAA).

Aktivitetet njerëzore si bujqësia, shfrytëzimi i karburanteve dhe deponitë kontribuojnë në emetimet e metanit. Por ka edhe burime natyrore; si këneta apo liqene të krijuara rishtazi si ky.

NOAA tha në prill se rritja e temperaturave mund të shkaktojë një të ashtuquajtur lak reagimi që një ditë nuk do të jemi më në gjendje ta kontrollojmë.

 

LEXO EDHE:

Back to top button