Llojet e kafesë mund të rrisin forcën e betonit me 29 për qind, kanë zbuluar shkencëtarët

Llojet e kafesë mund të rrisin forcën e betonit me 29 për qind, kanë zbuluar shkencëtarët

Lëmi i ricikluar i kafesë mund të rrisë forcën e betonit me 29 për qind, kanë zbuluar shkencëtarët.

Në nivel global, çdo vit prodhohen rreth 18 milionë tonë llum kafeje, të cilat shpesh përfundojnë në landfille dhe dekompozimi i tyre çliron gazin e dëmshëm të metanit. Shkencëtarët nga Universiteti RMIT i Australisë në Melburn kanë kërkuar përdorime novatore për llumin e kafesë dhe e kanë shqyrtuar atë si një zëvendësim të mundshëm të rërës në prodhimin e betonit.

Në fillim, llumi i patrajtuar i kafesë e dobësoi betonin. Megjithatë, pasi u vendos në një furrë pa oksigjen në 350 gradë Celsius për 2 orë, u shndërrua në një substancë të ngjashme me qymyr druri. Duke zëvendësuar 15 për qind të rërës me skorje të pjekur, betoni u bë 29 për qind më i fortë.

Ky përmirësim ndoshta rezulton nga struktura poroze e sedimentit, e cila ruan në mënyrë efikase lagështinë. Kjo veçori zbut tharjen e brendshme të betonit, një faktor i njohur për shkak të mikroçarjeve dhe komprometimit të strukturës së tij.

Shkencëtarët australianë synojnë të punojnë me autoritetet lokale dhe grupet e industrisë për të kryer teste në kushte të botës reale.

LEXO EDHE:

Back to top button