Lufta në Ukrainë: Tre gjëra që mund të ndodhin në 2023

Lufta në Ukrainë ka vazhduar për më shumë se dhjetë muaj dhe portali 19fortyfive analizoi se si mund të zhvillohet situata në fushën e betejës në vitin 2023.

Daniel L. Davis, një bashkëpunëtor i lartë për prioritetet e mbrojtjes dhe një ish-nënkolonel në ushtrinë amerikane, thotë se tre skenarë mund të luhen në Ukrainë këtë vit.

Rusia mund të nisë një kundërofensivë dimërore

Presidenti rus Vladimir Putin ka mobilizuar të paktën 300,000 trupa, nga të cilat 150,000 tashmë janë dislokuar në front, dhe i njëjti numër ka vazhduar përgatitjet për operacionet e ardhshme. Dhe udhëheqja ukrainase pret një kundërsulm të madh dimëror këtë dimër.

Në këtë skenar, trupat ruse të dislokuara aktualisht në Ukrainë do të mbajnë me sukses linjat, dhe më pas në fund të janarit ose në fillim të shkurtit, njësitë ruse të sapoformuara do të nisin një sulm në pikat e dobëta në linjat ukrainase dhe do të depërtojnë, duke detyruar një numër të madh trupash ukrainase. ose të tërhiqen më në perëndim ose të rrezikojnë rrethimin dhe shkatërrimin.

Rusët kanë njoftuar më parë se duan të çlirojnë zonën e katër rajoneve të anketuara, gjë që ata mund të përpiqen ta arrijnë në një kundërofensivë të madhe dimërore, duke e shtyrë Ukrainën përtej Dnieper në jug, përsëri në Kharkiv në veri dhe jashtë Donbass në qendër. Nëse e arrin këtë, Putini do të shpallë fitoren, do të ndërtojë një “Perde të Hekurt” të re përgjatë kufirit të ri dhe do të kërkojë një zgjidhje miqësore me Kievin.

Kundërofensivë ruse, por Ukraina mban pozicionin

Në këtë skenar, Rusia nis një kundërofensivë të madhe dimërore në të njëjtën mënyrë dhe me të njëjtin qëllim siç u tha më lart, por në këtë rast nuk është aq i suksesshëm.

Falë luftëtarëve me përvojë dhe të ashpër ukrainas – të ndihmuar nga armë të rëndësishme mbrojtëse të siguruara nga Perëndimi – ata u vendosën disi në disa zona, por rezistuan rusëve në të tjerat, dhe kështu lufta arriti në ngërç.

Rusia nuk po fillon një kundërofensivë dimërore

Në skenarin e tretë, Rusia nuk fillon një kundërofensivë dimërore, por në vend të kësaj përdor rezervat e saj të mobilizuara për të ruajtur pozicionet e saj aktuale.

Në këtë skenar, Putini nuk merr asnjë rrezik, duke zgjedhur në vend të kësaj të përforcojë linjat aktuale të kontaktit, duke përdorur 150,000 trupa shtesë për të mbështetur trupat në veri, lindje dhe jug për të parandaluar përparimet e mëtejshme të Ukrainës.

Rusët në vijën e frontit po zgjerojnë dhe forcojnë mbrojtjen e tyre për të parandaluar çdo depërtim të ardhshëm nga forcat ukrainase dhe kanë filluar të shtyjnë për një zgjidhje miqësore, duke argumentuar për audiencën vendase se kjo në një farë mënyre përfaqëson një fitore për Rusinë dhe rikthimin e rrugës së saj drejt luftës.

Reagimi i SHBA

Davis deklaron se asnjë nga këta skenarë nuk parashikon një fitore të Ukrainës, sepse realiteti i tyre ushtarak është se ata nuk janë të pajisur ose të pajisur me mjetet e nevojshme për të kryer një operacion të madh sulmues me forcë të mjaftueshme për të dëbuar qindra mijëra trupa ruse nga Ukraina.

Për më tepër, asnjë nga skanimet nuk parashikon një fitues në luftë pasi Davis beson se asnjëra palë nuk do të ndryshojë qëndrimin e tyre për ca kohë, kjo është arsyeja pse ai pret që lufta të vazhdojë në gjysmën e parë të 2023.

Përgjigja e Shteteve të Bashkuara është gjithashtu e rëndësishme këtu. Në nivelin strategjik, janë afërsisht tre prioritete kryesore që duhet të shërbejnë si bazë e çdo politike të jashtme që Shtetet e Bashkuara duhet të ndjekin, dhe ato janë: mbajtja e Shteteve të Bashkuara nga luftërat e panevojshme, sigurimi që Shtetet e Bashkuara të kenë dhe mbajnë një të fortë ushtria që mund të pengojë çdo agresor të mundshëm për të nisur sulmet ndaj Shteteve të Bashkuara ose aleatëve të saj dhe të mbrojë popullin amerikan nga avancimi, shkruan Davis për 19fortyfive.

Ai shton se forcat e armatosura të SHBA-së nuk duhet të shtyhen në një luftë të madhe nëse nuk ka një kërcënim të drejtpërdrejtë ose të afërt për sigurinë kombëtare ose sigurinë e aleatëve të traktatit – dhe madje edhe atëherë, vetëm nëse Kongresi zyrtarisht autorizon ose shpall luftë. Davis thekson se Shtetet e Bashkuara duhet të jenë të kujdesshme që të mos hyjnë në një konflikt të drejtpërdrejtë me Rusinë.

Ai thekson se është thelbësore që Ukraina të fitojë luftën me Rusinë, por se, megjithëse ky është një rezultat i dëshirueshëm për Shtetet e Bashkuara, nuk është një interes kombëtar jetik për të cilin Shtetet e Bashkuara duhet të rrezikojnë luftën.

LEXO EDHE:

Back to top button