Masa të reja në BE – konsumatorët të riparojnë produktet në vend që të blejnë të reja

Masa të reja në BE - konsumatorët të riparojnë produktet në vend që të blejnë të reja

Komiteti i Tregut të Brendshëm i Parlamentit Evropian ka ndërmarrë një hap tjetër drejt vendosjes së masave të reja për të forcuar të drejtën për të riparuar dhe promovuar konsumin e qëndrueshëm.

Siç u theksua në njoftimin për shtyp, Bordi miratoi një qëndrim për një “të drejtën e riparimit” të konsumatorit të ri për të inkurajuar konsumatorët të riparojnë një produkt përpara se të blejnë një të ri dhe për të inkurajuar prodhuesit që ta lehtësojnë atë riparim. Sipas masave të propozuara, shitësit do të detyroheshin të ofrojnë një riparim falas brenda periudhës ligjore të garancisë, përveç rasteve kur është më i shtrenjtë se zëvendësimi, faktikisht i pamundur ose i pafavorshëm për konsumatorin, thuhet në tekstin e miratuar.

Deputetët mbështetën gjithashtu stimujt për konsumatorët që të zgjedhin riparimin në vend të zëvendësimit brenda periudhës së garancisë, siç është zgjatja e garancisë ligjore me një vit për produktet e riparuara. Siç tregohet, ata duan që shtetet anëtare të promovojnë riparimin përmes stimujve financiarë si kuponët dhe fondet kombëtare të riparimit.

Prodhuesve do t’u kërkohet të riparojnë një numër të caktuar produktesh (p.sh. lavatriçe shtëpiake, fshesa me korrent, telefonat inteligjentë, biçikleta) edhe nëse ato nuk mbulohen nga garancia ligjore. Për ta inkurajuar këtë, eurodeputetët duan që riparimet të kryhen brenda një afati të arsyeshëm kohor dhe prodhuesit të jenë në gjendje t’u ofrojnë konsumatorëve pajisje zëvendësuese.

Riparuesit e pavarur, zejtarët dhe përdoruesit përfundimtarë do të kenë akses në të gjitha pjesët rezervë, informacionin dhe mjetet me një kosto të arsyeshme gjatë gjithë jetës së produktit. Sipas eurodeputetëve, kjo do të rrisë konkurrencën, do të ulë kostot e riparimit dhe do t’u japë konsumatorëve më shumë zgjedhje.

Platformat kombëtare online do t’u mundësojnë konsumatorëve të gjejnë riparues dhe shitës lokalë të mallrave të rinovuar. Konsumatorët mund të marrin gjithashtu një pasqyrë të kushteve të riparimit për secilën pajisje, duke përfshirë informacionin për riparuesin, çmimin më të lartë dhe kohën e kërkuar, dhe më pas ata mund të krahasojnë oferta të ndryshme.

Deputetët tani duhet të diskutojnë propozimin në një seancë plenare të Parlamentit Evropian dhe teksti përfundimtar i ligjit do të varet nga negociatat me shtetet anëtare.

LEXO EDHE:

Back to top button