Mburoja e nxehtësisë LOFTID është testuar me sukses në orbitën e Tokës

NASA ka demonstruar me sukses mburojën e nxehtësisë LOFTID, të lëshuar në një raketë Atlas V të Aleancës së Largimit të Bashkuar (JPSS)

Pas nisjes, mburoja u vendos me sukses dhe u ul në oqean afër Hawait. I gjithë misioni zgjati rreth 2 orë.

Mburoja e nxehtësisë u lëshua së bashku me satelitin meteorologjik të Sistemit të Përbashkët Polar Satelitor Joint Polar Satellite System (JPSS), i cili u vendos me sukses në orbitën polare. Ky satelit do të mbledhë të dhëna të motit për Administratën Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës.

Ky ishte lëshimi i fundit i një rakete Atlas V nga baza Vandeberg në Kaliforni ndërsa ULA përgatitet për lëshimin e parë të raketës së gjeneratës së ardhshme Vulcan Centaur.

Testimi LOFTID do të lejojë misionet e ardhshme hapësinore të përdorin një mburojë kompakte të nxehtësisë në lidhje me ngarkesën, e cila mund të ndahet përpara se anija kozmike të hyjë në atmosferën e planetit.

Teknologjia e përdorur për të zhvilluar LOFTID do të përdoret gjithashtu në Tokë, tha NASA.

Demonstrimi në orbitë u krye në një lartësi prej 125 km, pas së cilës mburoja filloi zbritjen e saj dhe rihyri në atmosferën e Tokës, duke përfunduar përfundimisht në oqean.

Është projektuar për të përballuar temperaturat mbi 1600 gradë, aq sa ekspozohet kur hyn në atmosferë.

 

LEXO EDHE:

Back to top button