Më 11 shkurt 1929 u themelua shteti papal i Vatikanit

Me nënshkrimin e Traktatit Lateran midis Papa Piut XI dhe Italisë, u krijua Shteti Papnor i Qytetit të Vatikanit.

Shteti ndodhet në qendër të Romës, i rrethuar me mure dhe zë një sipërfaqe prej 49 hektarësh dhe ka 764 banorë. Vatikani ka radio stacionin e vet, shërbimin telegrafik dhe postar, sistemin monetar dhe stacionin hekurudhor. Pushteti suprem i takon Papës dhe punët politike i kryen Sekretari i Shtetit.

Historia e Vatikanit daton shumë përpara vitit 1929. Në vitin 754 u krijua shteti i parë papal dhe humbi pavarësinë e tij një mijë vjet më vonë, në 1870 kur, me bashkimin e Italisë, e gjithë prona e kishës u sekuestrua nga monarkia e kryesuar nga mbreti Vittorio Emanuele II.

Vatikani sot është deri tani vendi më i vogël në botë.

LEXO EDHE:

Back to top button