Më i shëndetshëm është lëngu i frutave apo vetë frutat?

Ju mund të mendoni se duke qenë se lëngjet e frutave vijnë direkt nga frutat, atëherë duhet të jenë të barasvlefshëm me vetë frutat sa i përket vlerave ushqyese.
Mirëpo, në përgjithësi lëngu i frutave nuk është më i shëndetshëm se vetë frutat. Edhe nëse lëngu është i saposhtrydhur, pirja e lëngut është më pak e shëndetshme sesa ngrënia e vetë frutave. Ka dy arsye kryesore për këtë mospërputhje.
Së pari, tuli dhe lëkura e frutave që mbeten pas janë të pasura me fibra dietike. Fibrat dietike luajnë një rol më të rëndësishëm sesa thjesht rregullimi i sistemit tretës. Kur ju hani një frut të tërë, fibrat dietike në tul lidhet me sheqerin natyral në fruta dhe ‘qarkullojnë’ nëpër traktin tuaj gastrointestinal.
Ky veprim lidhës e bën më të vështirë dhe kërkon më shumë kohë që trupi juaj të thithë sheqerin. Si rezultat, sheqeri i frutave grumbullohet në gjakun tuaj me një ritëm më të ulët dhe më të ngadaltë nëse i hani frutat të plota sesa nëse pini drejtpërdrejt lëng frutash.
Ky proces lejon trupin tuaj të përdorë sheqerin më shumë si një burim direkt energjie. Në të kundërt, pirja e lëngjeve të frutave çon në një rritje të sheqerit në gjak. Duke ndjerë se keni më shumë sheqer sesa keni nevojë, trupi juaj lëshon shpejt insulinën, duke bërë që një sasi e madhe e sheqerit në gjakun tuaj të shndërrohet në yndyrë dhe glikogjen.
Në këtë mënyrë, rritja e sheqerit në gjak çon në një rënie të sheqerit në gjak (nëse nuk hahet më shumë ushqim), duke ju lënë përsëri të uritur. Dhe të qenit i uritur ju bën të hani më shumë. Në këtë mënyrë, pirja e lëngut të pastër të frutave çon në rregullim më të dobët të sheqerit në gjak dhe rritje të konsumit të kalorive, në krahasim me konsumimin e frutave.
Njerëzit të cilët janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj niveleve të sheqerit në gjak mund të pësojnë edhe dhimbje koke, plogështi dhe nervozizëm pas pirjes së lëngut të frutave, ndërsa këto simptoma nuk shfaqen kur i hanë frutat të plota.