Më pak sheqer në 1000 ditët e para të jetës mbron nga sëmundjet kronike

Më pak sheqer në 1000 ditët e para të jetës mbron nga sëmundjet kronike

Ulja e sasisë së sheqerit që fëmijët marrin në mitër dhe si të vegjël ,mund t’i mbrojë ata kundër diabetit dhe presionit të lartë të gjakut në moshën e rritur, sugjeron një studim.

Zbulimi zbulon një periudhë kritike për ushqimin e shëndetshëm në 1000 ditët e para të jetës, pasi foshnjat fillimisht thithin lëndët ushqyese nga nëna e tyre dhe kalojnë në formula dhe ushqime për foshnjat.

Shkencëtarët zbuluan se kufizimi i marrjes së sheqerit në nivelet e udhëzimeve dietike në fillimet e jetës, lidhej me një rënie prej 35% të shkallës së diabetit të tipit 2 në moshën e mesme dhe një rënie prej 20% të presionit të lartë të gjakut.

Një dietë me pak sheqer u duk gjithashtu se vonoi fillimin e sëmundjeve kronike, me diabetin dhe presionin e lartë të gjakut që u shfaqën përkatësisht katër dhe dy vjet më vonë tek njerëzit që kishin pak sheqer në fillim të jetës, krahasuar me ata që konsumonin shumë më tepër.

Tadeja Gračner, në Universitetin e Kalifornisë Jugore në Los Anxhelos, tha: “Ekspozimi ndaj një mjedisi relativisht të ulët të sheqerit në mitër dhe fëmijërinë e hershme, redukton ndjeshëm rrezikun e diabetit dhe hipertensionit dekada më vonë, si dhe vonon shfaqjen e tyre”.

Studiuesit përfituan nga një eksperiment natyror në Mbretërinë e Bashkuar kur një dekadë e racionimit të sheqerit dhe ëmbëlsirave përfundoi në vitin 1953. Gjatë racionimit, sasia e sheqerit ishte e krahasueshme me nivelet e përcaktuara në udhëzimet moderne dietike, por konsumi pothuajse u dyfishua menjëherë pas heqjes së kufizimeve, nga rreth 40 g në 80 g në ditë.

Duke përdorur të dhënat e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, shkencëtarët krahasuan shëndetin në moshën e mesme për 38,000 njerëz të konceptuar dhe lindur gjatë racionimit dhe 22,000 njerëz u ngjizën menjëherë më pas.

Analiza e tyre, zbuloi se normat e diabetit dhe presionit të lartë të gjakut ishin dukshëm më të ulëta për ata që ishin ngjizur dhe arritën dy vjeç gjatë racionimit të sheqerit. Koha e kaluar në mitër përbënte rreth një të tretën e reduktimit të rrezikut.

NHS rekomandon që sheqernat e lira – ato të shtuara në ushqime dhe pije dhe që gjenden natyrshëm në mjaltë, shurupe dhe pije frutash dhe perimesh pa sheqer – nuk duhet të përbëjnë më shumë se 5% të kalorive ditore, ekuivalente me 30 g ose shtatë kube sheqeri për një të rritur. Nuk ka asnjë udhëzim për fëmijët nën 4 vjeç, por ata këshillohen të shmangin pijet me sheqer dhe ushqimet me sheqer të shtuar. Mesatarisht, britanikët konsumojnë rreth dyfishin e sasisë së rekomanduar ditore.

Gračner tha: “Ne të gjithë duam të përmirësojmë shëndetin tonë dhe t’u japim fëmijëve tanë fillimin më të mirë në jetë, dhe reduktimi i sheqerit të shtuar në fillim është një hap i fuqishëm në këtë drejtim. Por nuk është aspak e lehtë. Sheqeri i shtuar gjendet kudo, madje edhe në ushqimet për foshnjat dhe fëmijët e vegjël, dhe fëmijët bombardohen me reklama televizive për ushqime me sheqer.

“Ndërsa përmirësimi i edukimit ushqimor midis prindërve dhe kujdestarëve është thelbësor, ne gjithashtu duhet t’i mbajmë kompanitë përgjegjëse për të riformuluar ushqimet për fëmijë me opsione më të shëndetshme dhe për të rregulluar marketingun dhe çmimin e ushqimeve me sheqer të synuar për fëmijët. Me informacion më të mirë, mjedis dhe stimuj të duhur, prindërit mund të reduktojnë më lehtë ekspozimin ndaj sheqerit për fëmijët e tyre dhe veten e tyre.”

Prof Keith Godfrey, nga Universiteti i Southampton, tha: “Kjo është prova e re bindëse, duke ofruar mbështetje të mëtejshme se ulja e ekspozimit të foshnjës së palindur dhe foshnjës së porsalindur ndaj sheqerit ka përfitime të qëndrueshme, që përfshijnë uljen e rrezikut të diabetit dhe presionit të lartë të gjakut më vonë në moshën madhore.

“Gjetjet janë në përputhje me hulumtimin tonë që tregon norma më të ulëta të obezitetit tek fëmijët e nënave që hanë ushqime me indeks të ulët glicemik gjatë shtatzënisë, të cilat treten dhe absorbohen më ngadalë, duke shkaktuar një rritje më të ngadaltë të niveleve të sheqerit në gjak.”

Dr Nina Rogers, një studiuese në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër, tha: “Ka prova të forta që nivelet e larta të konsumit të sheqerit tek fëmijët dhe të rriturit mund të kontribuojnë në shëndetin e dobët, por ky studim i ri thekson rëndësinë e një diete të ulët në sheqerna të shtuara në fazat më të hershme të jetës, gjatë periudhës para lindjes dhe viteve të para të jetës, për të mbrojtur kundër shëndetit të dobët në moshën e mesme.

“Gjetjet sugjerojnë që ndërhyrjet e shëndetit publik duhet të zhvillohen për këtë periudhë kritike të zhvillimit, për të mundësuar akses të lehtë në dieta të përballueshme me cilësi të lartë me sheqer të ulët.”/ The Guardian.

LEXO EDHE:

Back to top button