Mënyra për të menaxhuar ankthin që keni nga virusi korona

Sigurisht, frika dhe ankthi që po shkakton koronavirusit nuk është plotësisht e pabazuar. Koronavirusi po shkakton shumë vdekje nëpër botë dhe me mijëra të tjerë janë të infektuar.

“Ndërsa CDC insiston që rreziku juaj i përgjithshëm për kontraktimin e COVID-19 është i ulët, vetëm informacioni është i mjaftueshëm për të shkaktuar ankth. Por ajo që e shton ankthin nga koronavirusi është ajo që ne nuk dimë për të”, shprehet Gail Saltz, MD, një profesor i asociuar i psikiatrisë në Spitalin Presbyterian të NY Ëeill-Cornell.

“Fatkeqësisht, COVID-19 është saktësisht lloji i gjërave që rrit ankthin në mënyrë disproporcionale për sa i përket rrezikut të tij actual. Kjo sepse është e re prandaj e konsiderojmë atë të panjohur dhe të pasigurt”, thotë ai.

“Gjërat e padukshme i frikësojnë njerëzit më shumë se ato të dukshmet. Nuk e dini se ku dhe si mund ta merrni atë dhe prandaj të gjithë ndihen të kërcënuar dhe të përjetojnë ankthe”, shton ai.

Më poshtë lexoni disa gjëra që mund të bëni për të mbajtur nën kontroll ankthin tuaj gjatë shpërthimit të koronavirusit.

1. Vlerësoni rrezikun tuaj personal për kontraktimin e koronavirusit.

“Ju mund të merrni një rol proaktiv në shëndetin tuaj (dhe nivelet e ankthit) duke kuptuar rrezikun tuaj personal për zhvillimin e koronavirusit. Kjo do të thotë të përcaktoni nëse janë konfirmuar apo supozuar raste pozitive të virusit në komunitetin tuaj, nëse ju keni qenë të ekspozuar ndaj kujtdo që është sëmurur kohët e fundit. Nëse keni probleme imune ose probleme me frymëmarrjen që mund të komplikohen pas kontaktit me virusin, thotë Alicia H. Clark, PsyD, psikologe dhe autore e Hack Your Ankth, i thotë Shendetit.

Këto hapa nuk janë për t’ju bërë akoma më të shqetësuar, por përkundrazi, t’ju japin një sens kontrolli mbi shëndetin tuaj dhe ndjeshmërinë ndaj sëmundjes.

“Kjo analizë e informacionit të mësuar dhe si ajo vlen për ju është e rëndësishme sepse ju vë në kontroll,” thotë Dr. Clark. “Ju nuk jeni thjesht një marrës pasiv i informacionit të frikshëm, por një pjesëmarrës aktiv në gjykimin e asaj që po mësoni.”

2. Mundohuni të kufizoni konsumin tuaj të lajmeve për koronavirusin.

Ëhtë e vërtetë: Të paktën duhet të jeni të vetëdijshëm që koronavirusi aktualisht është një çështje dhe të dini se ku po përhapet apo zhvillimet në komunitetin tuaj. Sidoqoftë, ka lajme dhe vazhdimisht leximi i tyre për zhvillimin e koronavirusit nuk do të ndihmojë nivelet e ankthit tuaj.

“Kufizoni marrjen e sa më shumë lajmeve. Hyni një herë në ditë për të lexuar zhvillimet më të fundit dhe humbisni mendjen me gjëra të tjera”, thotë Dr. Clark. “Sa më shumë ta ekspozoni veten ndaj një teme të frikshme mbi të cilën ndjeheni kontroll të kufizuar, aq më shumë do të ndjeheni të shqetësuar.”

Sa i përket monitorimit të shpërthimeve të mundshme në rajonin tuaj, hapni kanalet e lajmeve të besuara lokale ose gazetat, të cilat ka të ngjarë të marrin të gjitha informacionet e tyre nga burime të tjera të besuara.

3. Kuptoni se është plotësisht në rregull të shqetësoheni për shpërthimin e koronavirusit.

“Coronavirus është e frikshme dhe është mirë ta kuptoni këtë. “Pranoni që ankthi juaj është normal, por rezistoni ndaj pezmatimit të tij,” thotë Clark. “Duke theksuar faktin që ju jeni të stresuar mbi koronavirusin vetëm do ta përkeqësoni ankthin tuaj”, thotë ai.

Nëse keni dikë pranë që përpiqet t’ju shtojë edhe më shumë frikën dhe t’ju shqetësojë është më mirë që ta injoroni atë dh eta pengoni të flaës për këtë çështje.

4. Ndiqni metodat e sakta parandaluese për të mbrojtur kundër koronavirusit.

Nëse e shihni veten duke u ndjerë në panik sa herë që shihni një të huaj me maskë për fytyrën në publik, mbani mend këtë: Publiku i gjerë me të vërtetë nuk do të përfitojë nga veshja e maskave të fytyrës (po, madje edhe ato maska të frymëmarrjes N95) dhe aq më pak nga maska kirurgjikale ). Sidoqoftë, CDC rekomandon që njerëzit të bëjnë këto që mund të ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së koronavirusit dhe viruseve të tjera të frymëmarrjes:

-Mundohuni të shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit që janë të sëmurë.

-Mundohuni të mos prekni sytë, hundën dhe gojën.

-Pastroni dhe dezinfektoni objektet dhe sipërfaqet e prekura shpesh duke përdorur një llak të rregullt pastrimi shtëpiak ose fshij.

-Lani duart shpesh me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda, veçanërisht pasi të shkoni në banjë, para se të hani, dhe pasi të keni fryrë hundën, kolliteni ose teshtitni. (Nëse sapuni dhe uji nuk janë të disponueshëm, përdorni një kanalizues dore me bazë alkooli me të paktën 60% alkool.)

Bërja e të gjitha atyre gjërave mund të ju ndihmojë të ndiheni më shumë në kontroll të situatës, thotë Yeager, e cila mund të ndihmojë në lehtësimin e ankthit tuaj.

5. Kujtojuni vetes që jeni duke bërë më të mirën që mundeni në këtë situatë.

Shikoni përreth jush, ju jeni në një hapësirë të sigurt, si shtëpia juaj, dhe kujtojini vetes se po bëni më të mirën që mundeni. Dijeni se po e mbani shtëpinë tuaj të pastër, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar.

Nëse edhe pas këtyre këshillave për të ndihmuar heqjen e ankthit tuaj nga koronavirusit, ju ende ndjeheni të mbingarkuar me ankth ose që frika juaj e koronavirusit po ndërhyn në aftësinë tuaj për të shkuar në jetën tuaj të përditshme, Saltz thotë se nuk është ide e keqe të bisedoni me një profesionist të shëndetit mendor . “Disa terapi mund të bëjnë një ndryshim të madh në administrimin e ankthit për të gjitha llojet e gjërave, përfshirë koronavirusin,” thotë ai.

LEXO EDHE:

Back to top button