Mësoni disa nga arsyet pse natyra ju bën të ndiheni kaq mirë!

Mësoni disa nga arsyet pse natyra ju bën të ndiheni kaq mirë!

Nëse kaloni kohë në natyrë, me siguri e keni vënë re se jeni më të lumtur. Por pse? Një nga teoritë më të famshme – hipoteza e biofilisë thotë se ne e duam natyrën sepse kemi evoluar prej saj. Ne kemi nevojë për të për mirëqenien tonë psikologjike, sepse është në ADN-në tonë.

Chris Abrams, psikoterapist dhe praktikues shamanik, shpjegon se si jemi të tërhequr nga natyra dhe pse jemi kaq të lumtur kur jemi në natyrë.

1. Natyra ju mëson se jeni të mirë

Kur jeni në natyrë, nuk keni pse të shikoni në pasqyrë. Në vend të kësaj, ju jeni të përqendruar në mjedisin tuaj ose atë që po bëni, si ngjitja, ngritja e një tende ose kopshtari. Hulumtimet tregojnë se imazhi i trupit të njerëzve përmirësohet kur kalojnë kohë në natyrë.

Kur jeni vetëm në natyrë ose me miqtë ose një grup njerëzish, nuk keni nevojë të shtypni, stigmatizoni apo nënçmoni njëri-tjetrin.

2. Koha ngadalëson

Urgjencën, afatet dhe oraret e matura në orë, minuta dhe sekonda shkrihen. Ora na mëson të braktisim ritmin natyror të trupit tonë dhe të përshtatemi me orarin e rrënjosur në sistemin tonë. Krijon stres.

Nga ana tjetër, natyra modelon një ritëm të shëndetshëm të jetës. Pemët dhe bimët rriten ngadalë dhe drerët kullosin paqësisht. Çdo gjë lëviz sipas ritmit të saj natyror, kështu që ju filloni të bëni të njëjtën gjë.

3. Natyra modelon modestinë

Kultura jonë na mëson se ajo kurrë nuk është e mjaftueshme. Ne përpiqemi të fitojmë më shumë para, të blejmë më shumë gjëra, të hamë ushqim më të shijshëm. Gjithashtu, kultura e zakonshme na inkurajon të mos mendojmë se si ky mbikonsum ndikon tek të tjerët.

Në të kundërt, ka harmoni dhe ekuilibër në sistemet ekologjike, për shembull, ketrat ruajnë sasinë e duhur të ushqimit për t’i kaluar dimrin.

5. Ju përjetoni qetësinë e vërtetë që ju qetëson dhe përjetoni bukurinë e natyrës

Përveç kësaj, ju ndjeni frikë dhe gëzim dhe jeni përsëri të plotë.

LEXO EDHE:

Back to top button