Mielli i krimbave i pasur me proteina është pjesë e “ushqimit të ri” që do të jetë e ardhmja edhe në Maqedoni

Sipas vlerësimeve të Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), insektet janë pjesë e dietës së rreth dy miliardë njerëzve në mbarë botën, veçanërisht në pjesë të Afrikës, Azisë dhe Amerikës Qendrore dhe Jugore. Më shumë se 2000 lloje insektesh konsiderohen të ngrënshme në mbarë botën.

Përbërësit me prejardhje nga kafshët në formën e enzimave janë përdorur në produkte të caktuara të pjekjes, makarona dhe produkte qumështi në BE për një kohë të gjatë në mënyrë që produktet t’i bëjnë produktet më cilësore.
Mielli i krimbit të miellit është miratuar për përdorim në ushqim për herë të parë në Bashkimin Evropian (BE), dhe legjislacioni i BE-së monitorohet nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë.

Leja vlen për miellin e marrë nga larvat e krimbit të miellit Tenebrio molitor. Ky miell, i pasur me proteina, në të ardhmen do të përdoret në sasi të vogla në produkte furre të prodhuara në mënyrë industriale si bukë ose ëmbëlsira, në makarona, produkte të përpunuara patate ose djathë.

Sipas Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë së Maqedonisë, mielli i insekteve dhe mielli i larvave të insekteve hyjnë në kategorinë e ushqimeve të prodhuara me teknologji inovative ose të ashtuquajturat. Ushqimi i ri, pra çdo ushqim apo përbërës ushqimor që nuk ka një histori të rëndësishme përdorimi në vendin tonë përpara datës 15 maj 1997, kur u miratua për herë të parë legjislacioni i BE-së që rregullon këtë lloj ushqimi dhe që është transpozuar në legjislacionin tonë.
Përkufizimi kombëtar i këtij lloji të ushqimit i përshkruar në Ligjin për Sigurinë Ushqimore dhe në Rregulloren për Kërkesat e Veçanta për Sigurinë e Ushqimit të prodhuar me teknologji inovative mbulon ushqimin me struktura primare molekulare të reja ose të modifikuara qëllimisht, ushqimin dhe përbërësit ushqimorë të prodhuar me një teknologji të re ose proces prodhimi, ushqime të marra nga qeliza ose inde të reja, kultura të treta ushqimore të bimëve, lloje të tjera ushqimore të tilla si farat chia, tul frutash baobab dhe vaj krill Antarktik.
Sipas nenit 55 të Ligjit për Sigurinë Ushqimore, ushqimi i prodhuar me teknologji inovative nga prodhimi vendas, por edhe nga importi, para se të hidhet në treg duhet të miratohet nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë.
Lista e ushqimeve të miratuara të prodhuara me teknologji inovative është publikuar në faqen e internetit të AHV, e cila përputhet plotësisht me listën e BE-së të ushqimeve të reja të miratuara dhe përditësohet rregullisht në përputhje me ndryshimet më të fundit të Rregullores 2470/2017.
“Aktualisht, në BE, por edhe në Maqedoni, katër insekte dhe/ose larvat e tyre janë miratuar si ushqim, përkatësisht:

– Larvat e insektit të verdhë të krimbit të miellit (Tenebrio molitor) – në formë të ngrirë, të tharë ose pluhur – miell;
– Locust – Locusta migratoria në formë të ngrirë, të tharë ose pluhur;
– Kriket shtëpiak – Acheta domesticus në formë të ngrirë, të tharë ose pluhur dhe

– Larvat e brumbullit – Alphitobius diaperinus, në formë të ngrirë, të tharë ose pluhur.
Për më tepër, Rregullorja më e fundit e BE-së 89/2025 miraton përdorimin e pluhurit të plotë të larvave Tenebrio molitor të trajtuar me UV si një ushqim i ri për përdorim në lloje të ndryshme produktesh të destinuara për popullatën e përgjithshme, si bukë dhe roleta, ëmbëlsira, produkte me bazë makarona, produkte të përpunuara patate, djathë dhe produkte djathi, dhe fruta dhe perime tregoni përmbajtjen e vitaminës DH në komposto.
Për secilin prej këtyre insekteve, si nënkategori e ushqimit të ri, Lista përcakton kushtet e përdorimit, për sa i përket popullatës për të cilën synohen – popullatën e përgjithshme, llojet e ushqimeve të cilave mund t’i shtohen, nivelin maksimal të lejuar, etiketimin, si dhe specifikimet për përbërjen dhe pastërtinë e ushqimit. Të gjithë përbërësit e rinj të ushqimit të listuar në listë janë autorizuar pasi është kryer një vlerësim shkencor i sigurisë nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA).
AHV thekson se operatorët e ushqimit janë të detyruar të listojnë secilin prej përbërësve të rinj, përfshirë insektet që lejohen për përdorim, në listën e përbërësve në etiketën e produktit, në mënyrë që të informojnë qartë konsumatorët për përbërjen e produkteve. Ata gjithashtu duhet t’i kushtojnë vëmendje etiketimit të alergjenëve të mundshëm në ushqime që mund të lindin nga përbërësit e rinj, duke ndjekur kërkesat e përcaktuara në listë.
Nëse janë të pranishëm përbërës që bëjnë pjesë në kategorinë e ushqimit të ri, operatori i ushqimit është i detyruar, përpara se të vendosë produktin në treg, të paraqesë një aplikim në AHV për të përcaktuar nëse ai përbërës i ri është i autorizuar apo jo.
Megjithatë, aktualisht, AHV nuk ka marrë një kërkesë për miratimin e produkteve që përmbajnë ndonjë nga insektet e autorizuara ose larvat e tyre në përputhje me Listën e Ushqimeve të Lejuara të Reja, dhe kjo është kryesisht për shkak të përdorimit të burimeve tradicionale të ushqimit.
– Dieta jonë bazohet në burime ushqimore tradicionale, duke përfshirë proteinat, megjithëse, si në botë, kërkesa në rritje për proteina, në një periudhë të caktuar kohore, mund të riorientojë disa nga bashkëqytetarët tanë drejt përdorimit të ushqimit të prodhuar me teknologji inovative, si p.sh. Është në dorën e secilit prej nesh si konsumatorë të vendosim nëse do t’i përdorim ato në dietën tonë apo jo – shtojnë ata nga AHV.
Sipas Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), insektet si ushqim do të kenë një rëndësi në rritje në dietë për shkak të rritjes së kostos së proteinave shtazore, sigurimit të pamjaftueshëm ushqimor, rritjes së popullsisë dhe rritjes së kërkesës për burime alternative të proteinave në mesin e klasës së mesme. Besohet se, ndryshe nga blegtoria konvencionale, përdorimi i insekteve në ushqim kontribuon pozitivisht në mjedis.
FAO gjithashtu thekson se insektet janë një burim ushqimi shumë ushqyes dhe i shëndetshëm me përmbajtje të lartë të yndyrave, proteinave, vitaminave, fibrave dhe mineraleve. Ato janë një burim alternativ i proteinave që lehtëson kalimin në një dietë të shëndetshme dhe të qëndrueshme, thotë AHV.

LEXO EDHE:

Back to top button