Minjtë kanë imagjinatë, kanë zbuluar shkencëtarët

Minjtë kanë imagjinatë, kanë zbuluar shkencëtarët

Njerëzit përdorin imagjinatën e tyre çdo ditë dhe studiuesit në Institutin Mjekësor Howard Hughes në SHBA së fundmi zbuluan se disa kafshë gjithashtu kanë imagjinatë.

Studiuesit kanë krijuar një sistem të ri që kombinon realitetin virtual dhe një makinë imazherike të trurit për të vëzhguar mendimet e minjve. Ata zbuluan se minjtë, si njerëzit, mund të mendojnë për vende dhe objekte që nuk janë para tyre, si dhe të imagjinojnë të ecin në një vend ose të lëvizin një objekt.

Ashtu si te njerëzit, modele të veçanta nervore aktivizohen në trurin e minjve kur ata imagjinojnë vende dhe ngjarje. Aftësia për të imagjinuar vendndodhje të tjera është thelbësore për të kujtuar ngjarjet e së kaluarës dhe për të imagjinuar skenarë të mundshëm të së ardhmes. Ekipi zbuloi se minjtë mund të kontrollonin aktivitetin e trurit po aq saktë sa njerëzit dhe të mbanin mendimet e tyre në një vend të imagjinuar për disa sekonda.

Hulumtimi tregoi gjithashtu se sistemi i ri mund të përdoret për të analizuar aktivitetin në pjesë të rëndësishme të trurit te kafshët.

LEXO EDHE:

Back to top button