Mjeku apelon: Pse nuk duhet të shkulni apo depiloni kurrë qimet e hundës

Mjeku apelon: Pse nuk duhet të shkulni apo depiloni kurrë qimet e hundës

Hunda është një zonë delikate me enë të shumta gjaku dhe mukoza, thotë doktor Don J. Beasley.

Shkëputja e qimeve nga hunda me piskatore ose depilimi i vrimave të hundës mund të shkaktojë infeksion, ka paralajmëruar një otolaringolog. Sipas Dr. Nicole Aronson, metodat e njohura të heqjes së qimeve mund të rezultojnë gjithashtu në qime të rrënjosura, si dhe skuqje dhe acarim.

– Nuk do të rekomandoja asnjë metodë për heqjen e qimeve në hundë. Ata janë atje sepse kapin polen, pluhur dhe gjëra të tjera irrituese që thithim. Fijet veprojnë si një pengesë fizike, duke parandaluar që këta alergjen të hyjnë në rrugët e hundës dhe të shkaktojnë potencialisht acarim ose dëmtim të sistemit të frymëmarrjes. Depilimi thyen barrierën e lëkurës dhe krijon hapje përmes të cilave bakteret mund të depërtojnë më thellë në inde. Në këtë mënyrë, rreziku i infeksioneve rritet – tha ajo për Huffington Post.

Infeksionet mund të përfshijnë vestibulitin e hundës, kur pjesa e brendshme e hundës preket nga një infeksion staph i shkaktuar nga bakteret Staphylococcus. Simptomat përfshijnë skuqje brenda ose jashtë vrimës së hundës, një gungë si puçërr, zgjebe rreth vrimës së hundës dhe dhimbje në atë gungë ose ulçera në hundë.

Nëse qimet e hundës ju shqetësojnë, është më e sigurta dhe pa dhimbje t’i shkurtoni me gërshërë. Zgjidhni ato që janë krijuar për të hequr qimet e fytyrës. Prerëset e hundës gjithashtu mund të funksionojnë.

LEXO EDHE:

Back to top button