Mjeku onkolog: “Kjo është vitamina që të gjithë duhet ta marrim në sasi më të madhe”
Një dietë e shëndetshme dhe marrja e ekuilibruar e lëndëve ushqyese janë çelësi për të qëndruar të shëndetshëm, për të mbajtur një peshë të shëndetshme dhe për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve, përfshirë kancerin.

Sipas mjekut onkolog gjinekologjik, dr. Norma Steiner , Nuk ka asnjë lëndë ushqyese magjike që mund të parandalojë kancerin, por çelësi është një dietë e larmishme.
“Ju keni nevojë për ekuilibër”, duke theksuar rëndësinë e kombinimit të ushqyesve të ndryshëm për shëndetin dhe reduktimin e rrezikut të kancerit.
Para se të përqendroheni në vitamina specifike, është e rëndësishme të konsideroni mbajtjen e një peshe të shëndetshme.
“Mbajtja e një indeksi të shëndetshëm të masës trupore përmes dietës dhe stërvitjes mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të kancerit”, thotë gjinekologu Dr. Mitchell Clark .
Lidhja midis obezitetit dhe një rreziku më të lartë të kancerit endometrial dhe ovarian është vërtetuar qartë, dhe obeziteti gjithashtu rrit rrezikun e vdekshmërisë që lidhet me këto sëmundje.
Është e rëndësishme të zvogëloni marrjen e ushqimit të padëshiruar
Dr. Steiner rekomandon një dietë mesdhetare të pasur me antioksidantë dhe lëndë ushqyese anti-inflamatore, duke vënë në dukje se metoda e pjatës shumëngjyrëshe ndihmon patjetër.
Vitamina D gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në mbështetjen e sistemit imunitar, dhe disa kërkime kanë lidhur nivele më të larta të vitaminës D me një rrezik më të ulët të llojeve të caktuara të kancerit. Megjithatë, para se të merrni suplemente të vitaminës D, këshillohet që të konsultoheni me mjekun.
Përveç kësaj, disa lëndë ushqyese mund të ofrojnë mbrojtje të konsiderueshme. Mjeku endokrinolog dr. Alex Robles rekomandon folatin për riparimin e dëmtimit të ADN-së dhe selenin, zinkun dhe vitaminën C për efektet e tyre antioksiduese. Ushqimet e pasura me këto lëndë ushqyese përfshijnë arrat braziliane, sardelet, gocat e detit dhe frutat agrume si portokallet dhe limonët.
Së bashku me konsumimin e ushqimeve të shëndetshme, është po aq e rëndësishme që të zvogëlohet marrja e ushqimeve jo të shëndetshme.
“I këshilloj pacientët që të kufizojnë ose shmangin konsumin e tepërt të mishit të përpunuar dhe të kuq”, thotë Dr. Robles. Përveç kësaj, stërvitja e rregullt ndihmon në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm dhe zvogëlimin e rreziqeve që lidhen me kancerin.