ЗДРАВСТВО

Овие здрави и вкусни намирници се богати со железо

Храната богата со железо може да помогне во спречување на анемија и одржување на здрави нивоа на хемоглобин.

Advertisements

Доброто функционирање на организмот и здравјето на истиот зависи од многу фактори, а железото секако е еден од нив. Овој минерал и хранлив елемент е исклучително важен бидејќи игра клучна улога во производството на хемоглобин, протеин во црвените крвни зрнца кој го пренесува кислородот низ телото.

Без доволно железо, луѓето може да доживеат замор, слабост и тешкотии со концентрацијата. Дневната вредност на железо за возрасни е 8-18 мг (не вклучувајќи ги бремените жени).

Еве која храна изобилува со овој минерал:

Зелен лиснат зеленчук

Зеленчукот секогаш ќе игра улога во здравото ниво на железо – особено лиснатиот зеленчук.

На пример, спанаќот има многу здравствени придобивки и многу малку калории. Приближно 100 грама сиров спанаќ содржи 2,7 мг железо или 15% од дневната вредност.

Иако ова е не-хем железо (кое се наоѓа во растителни извори како што се мешунките, зеленчукот и интегралните житарки), кое слабо се апсорбира, спанаќот е исто така богат со витамин Ц. Ова е важно бидејќи витаминот Ц значително ја подобрува апсорпцијата на железото.

Мешунки

Некои од најчестите видови мешунки се гравот, леќата, наутот, грашокот и сојата, а тие се одличен извор на железо, особено за вегетаријанците.

Освен железо, мешунките се и добар извор на фолати, магнезиум и калиум. Покрај тоа, тие можат да ви помогнат во слабеењето.

Мешунките се многу богати со растворливи влакна, кои можат да ја зголемат ситоста, да го намалат внесот на калории и да поттикнат здрави цревни бактерии, што влијае на тежината, воспалението и ризикот од хронични заболувања.

 

Не само што ќе внесете доволно железо преку нив, туку ќе влијаете и на вашето општо здравје.

Семки од тиква

Семките од тиква се вкусна ужина и добар извор на витамин К, цинк и манган. Тие се и меѓу најдобрите извори на магнезиум, кој често недостасува во исхраната.

Темно чоколадо

Темната чоколада, особено онаа која содржи висок процент на какао (околу 70% или повеќе), може да содржи значителни количини на железо.

На пример, 100 грама темно чоколадо може да содржи помеѓу 12 и 17 мг железо, што е приближно 60-90% од дневната потреба за железо за возрасни. Затоа најдобро е да консумирате чоколадо со најмалку 70% какао за да добиете максимална корист.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button