СВЕТ

Бурата Кетлин доведе до скок на температурата во Европа: Во некои земји измерени над 30 степени

Бурата Кетлин доведе до скок на температурата во Европа: Во некои земји измерени над 30 степени

Бурата Кетлин донесе силни ветрови во Ирска и Велика Британија во текот на викендот, предизвикувајќи прекини во транспортот и прекин на електричната енергија, додека температурите во континентална Европа се искачија над 30 степени Целзиусови.

Ветрови од 110 километри на час беа забележани на брегот на Ирска во саботата, кои предизвикаа прекини во сообраќајот и снабдувањето со електрична енергија, како и пораст на температурите во Европа до 30 степени Целзиусови, пренесува Гардијан.

Оваа бура, која предизвика прекин на електричната енергија во најмалку 34.000 домови во Ирска, беше одговорна за внесување на топол воздух од северна Африка во западна и централна Европа.

Највисоката температура забележана во францускиот град Наваре беше 33,9 степени Целзиусови, највисоката температура досега забележана во Франција во април, а саботата беше најтоплиот ден во годината во Велика Британија.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button