ВЕСТИЗАБАВА

Дали знаете зошто буквите QWERTY на тастатурата се наредени токму на овој начин?

Нивното позиционирање не е случајно решение. Всушност, компјутерската тастатура е одраз во огледалото на машините за пишување Remington Number 1, произведени во 1874 година од компанијата Remington & Sons.

Advertisements

Приказната вели дека Кристофер Шолз – човекот којшто ја проектирал машината за пишување Remington Number 1, решил да стави ги копчињата со најчесто употребувани симболи на потешко достапните места, па да не се групираат на едно и исто место и да не се приклештуваат или мешаат еден во друг при куцањето.

Каква и да е вистинската причина, факт е дека оваа поставеност се докажа како најпопуларна. Се разбира, QWERTY не е единствениот стандард.

На пример, постои тастатура достапни на име Dvorak, при што целта е поинаква – прстите да се движат што е можно помалку. Таму согласките се групирани заедно од десната страна, а гласните – од левата.

Нејзината идеја се базира на тоа дека со заштеда на движењата на прстите се скратува времето за пишување. Студиите, сепак покажаа дека двата тастатурни пласмани се ефикасни. Но, предност сепак им се даваат на QWERTY тастатурите.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button