ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Професорите од Институтот за историја нема да рецензираат учебници, ја кажаа и причината

Професорите од Институтот за историја не прифаќаат да ги рецензираат учебниците по историја и општество за петто и шесто одделение зашто едногласно се против новиот концепт за спојување на историјата, географијата, етиката и граѓанското општество во новата наставна програма наречена Историја и општество, велат за Факултети.мк од Институтот за историја.

„Бидејќи Институтот е против оваа концепција, и студентите и професорите, не прифаќаат да рецензираат учебници кои се насила донесени, без согласност од професорите од Институтот. Сите нас нѐ прозиваат, а како да рецензираме нешто со кое не сме согласни. Вработените не сакаат да рецензираат учебници кои не се на потребното ниво на кое треба да бидат. Никој од нас не сака да рецензира и нема да рецензира додека е тука таа концепција. Кога ќе се престане со неа, тогаш ако треба и ќе напишеме учебници и ќе рецензираме. Со оваа концепција не може да има рецензенти. Барем од кај нас не“, е ставот на Институтот за историја.
Оттаму предупредуваат да се внимава кој сѐ пишува учебници за историја и какви квалификации има зашто порано се знаело дека како автор може да се јави доктор на науки со искуство во образованието од 15 до 20 години. Според сегашниот Закон за учебници за основно и средно образование, авторот треба да има завршено најмалку високо образование од областа на која припаѓа наставниот предмет за кој е наменет учебникот и кој има најмалку десет години работно искуство како наставник или соработник во високо образование.
Деновиве министерот за образование Јетон Шаќири се пожали дека учебниците по Историја и општество за петто и шесто одделение сѐ уште ги нема во наставата зашто ракописите од авторските тимови се доставени до МОН, но не се јавуваат рецензенти на огласите.
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button