ВЕСТИКлиматски ПромениСВЕТ

Франција бара поддршка од ЕУ да се укинат евтините летови

Франција најави дека ќе бара поддршка од другите ЕУ држави за воведување минимална цена на летови со цел да се намалат јаглеродните емисии од авио-индустријата.

Ова го најави францускиот министер за транспорт, Клемен Бун, кој смета дека во ЕУ треба да се отвори дискусија за „фер социјална и еколошка цена на авионскиот билет“.

Претходно годинава Бун најпрво предложи да се укинат супер-евтините летови.

„Авионски билети за 10 евра повеќе не се возможни“, рече тој додавајќи дека оваа сума не ја рефлектира цената која ја плаќа Планетата.

Експертите велат дека ваквата идеја е добра, но треба да се отвори и прашањето со луѓето кои често користат авиосообраќај, пренесува Еуроњуз.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button