ВЕСТИСВЕТ

Лидерот на Северен Кипар со предлогот за две држави

Лидерот на кипарските Турци, Ерсин Татар изјави дека се надева оти неговиот предлог за решение на две држави за конфликтот на островот ќе донесе „нова визија“ на разговорите предводени од Обединетите нации оваа недела, и покрај неговото претходно одбивање од грчки Кипарци. Обединетите нации се домаќини на неформални разговори, почнувајќи од денеска, за Кипар, кој беше поделен помеѓу кипарските Грци на југот и кипарските Турци на северот во 1974 година. ОН на разговорите ги поканија двете заедници на островот и министрите за надворешни работи на трите земји-гаранти: Турција, Грција и Британија.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button