ЗДРАВСТВО

Мандарините се ризница на витамини Ц, Е и Б: Уште 7 добри причини за да ги јадете што почесто

Мандарините содржат хранливи материи кои помагаат раните да зараснат побрзо и нè прават поотпорни на настинки, но има и некои изненадувачки придобивки за срцето и контролата на тежината.

Advertisements

Мандарините не се само меѓу највкусните цитрусни овошја, туку содржат и многу хранливи материи и витамини корисни за превенција и закрепнување од болести. Влијанието врз имунитетот и неговото подобрување е важно не само за настинки и отпорност на вируси, туку и за спречување на развој на сериозни болести.

Кои хранливи материи ги содржат мандарините?
Мандарина со средна големина (88 грама) ги содржи и следниве хранливи материи:

– јаглехидрати (11,7 г)
– вкупни шеќери (9,33 г)
– калциум (32,6 мг)
– фолна киселина (14,1 мцг)
– бета каротен (136 мцг)
– голема количина на влакна

Мандарините содржат и бројни други активни соединенија кои можат да бидат корисни за нашето здравје доколку ги консумираме секојдневно во умерени количини, првенствено витамин Ц, Е и Б12.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button