ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

МЖСПП и Град Скопје ги демантираат информациите за прекин на работите за Прочистителната станица

Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) соопшти дека продолжува проектот за пречистителната станица финансиран од Европската банка за обнова и развој и Европската инвестициска банка.

„Работите за реализација на проектот не запираат и продолжува со реализација на истиот. Министерството за животна средина и просторно планирање доби официјален допис дека Град Скопје е активно вклучен во работните групи“, велат од МЖСПП.

Од Град Скопје ги демантираат информациите дека проектот е во прекин. Градоначалничката Данела Арсовска, ваквата информација ја нарече лага.

„Проектот е во тек. Европската банка за обнова и развој не ја прекинува работата. Ова е лага што се шири во медиумите. Не знам кој и поради која причина направил такво нешто. Сепак, проектот продолжува и се развива со одредена динамика“, велат од Град Скопје.

Пред неколку дена во некои медиуми во земјава беше објавена информација дека Европската инвестициска банка (ЕИБ) и Европската банка за обнова и развој го стопирале проектот затоа што раководителот на проектната единица за пречистителната станица во Скопје бил разрешен на 20 април од страна на директорот на ЈП „Водовод и канализација“, без консултација со инвеститорите. Според информациите, Линдита Шакири не била известена за разрешувањето дури на 18 мај, па на 11 мај одржала состанок иако официјално не била на функцијата. Градоначалникот на Град Скопје, прашан за ова прашање, рече дека прашањата треба да се упатат до директорот на „Водовод и канализација“ Драган Илиевски, додавајќи дека не може да се даде мислење за разрешувања или именувања на сите лица. ангажирани во институциите. Иако овој проект беше цел со години, договорите за пречистителната станица во Скопје беа потпишани пред само еден месец, по неколкумесечно одолговлекување и бројни политички пресметки.

Изградбата на филтрационата станица за отпадни води во Скопје е проект вреден 200 милиони евра, од кои 136 милиони евра се заеми од Европската инвестициска банка, а 70 милиони евра неповратни грантови од Европската унија. Пречистителната станица за отпадни води ќе се простира на површина од 13 хектари, во општина Гази Баба, на левиот брег на реката Вардар, во месноста Трубаревa.

Еви Шкопи

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button