ВЕСТИРЕГИОН

Опозиција: Курти да соработува со САД

Опозиција: Курти да соработува со САД

Секојдневно се зголемува притисокот за формирање на Заедницата на општини со српско мнозинство од меѓународната заедница, додека извршната власт на Косово неодамна излезе со шест услови за нејзино формирање. Пратениците на опозициските партии ја критикуваа Владата на Косово дека ова прашање треба сериозно да го сфати премиерот Албин Курти, кој треба да соработува со САД.

Advertisements

Според нив, тоа што Владата не била повикана на утринската молитва во САД, значи дека може да дојде до влошување на односите со САД. Заменикот на Демократската партија на Косово, Хајдар Беќа за „КосоваПрес“ изјави дека Владата треба да излезе со друга алтернатива од досега виденото за Асоцијацијата.

„Знаеме дека Владата на своите состаноци за Здружението треба да изготви статут, кој треба да биде во склад со Уставот на Република Косово…Владата треба да има алтернативи, треба да одржува партнерства со меѓународните пријатели, со САД и  ЕУ. Таа треба да биде искрена и транспарентна за граѓаните на Косово и да не создава ситуации во кои на крајот ќе постапува поинаку“, рече Хајдар Беќа, ДПК.

Пратеничката на Демократскиот Сојуз на Косово, Резарта Красниќи рече дека извршната власт треба да се соочи со овие процеси, притоа додавајќи дека мора да биде внимателна во однос на САД.

„За секој процес што има врска со Косово, премиерот треба да излезе со одговор што ќе прави со прашањето за Заедницата. Значи, работата останува на премиерот, бидејќи тој има 51%…Исто така, премиерот треба да внимава и во однос на САД, бидејќи благодарение на нив, сме тука. Ние како ДСК сме го поддржувале премиерот во интегративните процеси, но секогаш  процесите кога биле во договор со САД и ЕУ“, додаде Резарта Красниќи, ДСК.

Пратеничката на Алијанса за иднината на Косово, Тиме Кадријај изјави дека премиерот Курти направил погрешни постапки, со што ја загрозил безбедноста на земјата.

Кадријај го спомена и неодамна предложениот нацрт за Заедницата, велејќи дека Владата треба да анализира дали е во уставен дух. Таа додаде дека Владата треба да се фокусира на конечниот договор.

„Ако треба да се направи Заедницата, да се направи само во духот на Уставниот суд. Она што треба да го направи оваа Влада е да се концентрира на конечниот договор, бидејќи тоа е голема заложба на сојузничките земји да постигнат конечен договор и дека мора суверенитетот, интегритетот, Уставот на Република Косово да се почитуваат, бидејќи ние без сојузнички земји, залудно аплициравме за членство во ЕУ“, изјави Тиме Кадријај, АИК.

Додека пак, од власта рекоа дека нема причина да се формира или да се предлага нов план за Заедницата. Пратеничката на Движењето Самоопределување, Фиторе Пацоли Далипи, член на собраниската Комисија за надворешни работи, рече дека Уставот и Планот на Ахтисари се добра основа за човековите права и нудат претерани права за малцинствата. Наспроти тоа што мисли опозицијата, според неа, прашањето за Асоцијацијата не може негативно да се одрази на односите со САД.

„Одлуките ги носиме со мнозинство во Собранието на Косово и во Владата. Истовремено, тесно соработуваме со САД, им покажуваме кои се нашите интереси, зошто не е добро да имаме Асоцијација и кои се причините поради кои не треба да брзаме на таков начин да одложиме нешто што дополнително го оштетува процесот на интеграција на малцинствата и развојот на Косово и продлабочувањето на демократијата во земјата“, рече Фиторе Пацоли-Далипи, ДС.

Премиерот Курти пред неколку дена пред Собранието ги претстави своите услови за формирање на Заедницата – да биде во согласност со уставот и законите на Косово и да не биде едноетничко./Алсат.мк

 

 

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button