ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

„Политичарите го злоупотребија Охридскиот договор за лична корист“

„Политичарите го злоупотребија Охридскиот договор за лична корист“

Граѓаните оценуваат дека Охридскиот договор не е целосно спроведен и оти Албанците се уште не ги уживаат своите целосни права. Велат дека повеќе од 20 години граѓаните масовно ја напуштаат државата бидејќи не чувствуваат економска и правна сигурност и немаат доверба во државните институции. Според граѓаните, политичарите го злоупотребиле Охридскиот договор за лична корист.

“Јазикот сè уште не е како што треба, ние Албанците што велат дека сме 25 проценти, 5 проценти права имаме, кога одиме по судови секогаш плаќаме двојно, еднаш за на македонски и потоа преведуваме на албански, како наводно некои права ни се дадени, но реално немаме…”, рече еден граѓанин.

“Ништо не е направено, ништо не е направено…”, рече еден граѓанин.

“Затоа не работат, веќе 20 години и сè уште не се знае ништо, а сепак нешто може да се направи или не”, изјави еден граѓанин.

“Поминаа 20 години и ништо не е постигнато, што барате повеќе, дали ви требаат уште 20 по потпишувањето на Договорот. Тој договор требаше да се спроведе порано, не сега, доцна е”, рече еден граѓанин.

“Охридскиот договор само влоши, ништо не подобри. Од Охридскиот договор некои имаат корист, но многу малку луѓе добија нешто, другите изгубија”, додаде друг граѓанин.

“Како што гледате и самите, населението масовно заминува. Се знае поради која причина си оди, причините се слабата економија. Охридскиот договор не реши ништо, не е полошо, но не е ни подобро”, изјави еден граѓанин.

“Помогна и тоа многу, за да се иселат засекогаш… Далеку се иселуваат, не чекаат ништо во моментов, сите мислат како да заминат”, истакна еден друг граѓанин.

“Ништо не е направено, ништо не е направено… Младите бегаат, нема ништо сега месец и половина движење, сега нема”, рече другиот.

“Направи малку, не многу, туку малку”, додаде друг граѓанин.

“Требаше да се направи повеќе, но сега можеби такви беа можностите… И јас сум еден од оние кои се во странство, ова е голема катастрофа особено за младите”, изјави еден граѓанин.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button