МЕТРОПОЛ

Шкотите сакаат да ја ангажираат НАСА да го бара „чудовиштето“ од Лох Нес

Легендарното чудовиште од Лох Нес, „Неси“, одамна ја зароби фантазијата на многумина ширум светот, а сега потрагата за разоткривање на мистеријата се интензивираше со плановите да се користи напредна технологија во ловот.

Центарот Лох Нес, кој се наоѓа во шкотските висорамнини, и се обратил на НАСА за нивната експертиза за да помогне во потрагата по неостварливото суштество. Надежта е дека експертите на НАСА може да имаат некоја напредна технологија за снимање за да го скенираат езерото, рече Ејми Тод, шеф на маркетинг за Центарот Лох Нес.

Претстојната потрага треба да се совпадне со 90-годишнината од пионерската експедиција на планината Едвард, која го одбележа првото организирано површинско набљудување на Лох Нес, кое трае од 30 мај до 2 јуни.

Од инаугуративната експедиција во 1934 година, повеќе од 1.156 видувања се документирани во официјалниот регистар за видување чудовишта од Лох Нес.

Минатата година, Центарот Лох Нес соработуваше со Лох Нес Истражување (LNE) и ангажираше стотици волонтери, лично и виртуелно, во сеопфатна потрага по легендарната Неси. Напорите дадоа ветувачки резултати, вклучително и снимање на подводни звуци и потенцијални видувања.

Пол Никсон, генерален директор на Центарот Лох Нес, размислуваше за тој минатогодишен потфат. Минатата година го свртевме вниманието на светот на една од најголемите трагања за Неси досега, нагласи тој.

Нема одговор од НАСА

Сегашната иницијатива ангажира волонтери за следење на површината на езерото за какви било нарушувања, додека Центарот ја истражува можноста за набавка на специјализирана опрема од НАСА. Но, и покрај ентузијастичката потрага, НАСА допрва треба да одговори на апелот за помош.

За оние кои не можат физички да учествуваат, камерите во живо на веб-страницата Visit Inverness Loch Ness нудат можност од далечина да придонесат во напорите за пребарување на езерото.

Додека скептицизмот опстојува, со докажано дека многу историски слики се лажни, привлечноста на средбата со чудовиштето од Лох Нес продолжува да ги привлекува туристите во регионот од година во година.

Извор: Daily Mail

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button