ЗДРАВСТВО

Штрајкот на специјализантите, го отежна функционирањето на клиниките

Штрајкот на специјализантите го отежна нормалното функционирање на клиниките. Гужвите и а редиците за чекање се зголемија. Пациентите велат дека едвај добиваат услуги, но од друга страна ги разбираат лекарите специјализанти, велат дека го бараат она што го заслужуваат.

„Доаѓам во шест и пол, доаѓам поради паркингот бидејќи нема место подоцна, а потоа за да фатам ред на доктор… 2:15 Докторот почнува со работа во 9, потоа одиме во дневна болница, таму чекаме половина час, 1 час. Кога ќе влеземе внатре, тоа зависи од 3 часа, 3 и пол часа чекање… , влат грашаните.

Здравствените работници велат дека недостатокот на специјализанти се одразува на нивната работа.

Четврти ден по ред, специјализантите целосно го бојкотираат работниот процес. Тие сакаат зголемување на приходите и регулирање на нивниот статус, а се незадоволни од одлуката на владата да решение се најде по изборите.

Ајнур Бафќари

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button