СВЕТ

Украина дозволи сите зборови поврзани со Русија да се пишуваат со мали букви

Националната комисија за јазични стандарди на Украина дозволи сите букви во „Русија“, „Руска федерација“, „Руска империја“, „Москва“ и други сродни зборови да се пишуваат со мали букви.

Комисијата соопшти дека со пресудата, таквата употреба нема да се смета за кршење на стандардите за украинскиот јазик во неофицијални документи.

„Овој потег е направен земајќи ја предвид „херојската борба на украинскиот народ за независност на Украина“, соопшти Kомисијата за јазични стандарди на Украина.

Одлуката беше донесена откако вицепремиерката Ирина Верешчук повика на официјализирање „на она што Украинците веќе го прават“.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button