Mos e hani kurrë këtë ushqim me mish! Kombinimi i tyre është më i dëmshëm se pirja e duhanit

Mjeku i lashtë romak Celsus , i cili jetoi në shekullin e parë para Krishtit, i këshilloi pacientët e tij që të ishin të kujdesshëm për kombinimin e ushqimeve të ndryshme.

Nutricionisti amerikan Herbert Shelton kreu një hulumtim – cilat lloje të ushqimeve “funksionojnë më mirë në çifte”, si dhe cilat janë kombinime shumë të këqija dhe cilat janë shumë të dobishme individualisht, siç është rasti me domatet dhe kastravecat, për shembull. Ai krijoi një sistem të kombinimit të ushqimit të quajtur “parimi Shelton”.

Herbert Shelton përcaktoi se ekziston një ushqim që gjithmonë konsumohet më mirë vetë, dhe ai është qumështi. Ky ushqim përmban proteina dhe yndyra, që do të thotë se është një kombinim i keq me çdo ushqim tjetër përveç frutave të tharta. Qumështi, duke hyrë në mjedisin acidik të stomakut, mpikset dhe, nëse ka ndonjë ushqim tjetër në të, e mbështjell menjëherë, duke penguar hyrjen në lëngun e stomakut. Kjo do të thotë, derisa qumështi të tretet, procesi i tretjes së të gjitha produkteve të tjera nuk mund të fillojë.

Dhe është veçanërisht e rrezikshme të konsumoni qumësht pas mishit . Ka disa arsye për këtë. Nutricionistja Lyudmila Denisenko thotë se gjëja më e keqe është se kalciumi në qumështin e plotë parandalon thithjen e hekurit nga mishi.

Kombinimi i këtyre ushqimeve duket i padëmshëm, por mund të jetë shumë i dëmshëm për shëndetin. Një grup shkencëtarësh amerikanë, pas një sërë studimesh, arritën në përfundimin se nëse hani në të njëjtën kohë ushqime që përmbajnë një përqindje të lartë të proteinave shtazore (për shembull, mish dhe djathë, mish dhe qumësht), rreziku i acarimit të traktit gastrointestinal rritet me 74 për qind.

Për shumë njerëz, kombinimet e preferuara të ushqimeve mund të çojnë në komplikime shëndetësore. Më poshtë po ju paraqesim disa prej tyre.

Mish dhe djathë

Nëse hamë njëkohësisht ushqime që përmbajnë një përqindje të lartë të proteinave shtazore, si mishi dhe djathi, ka rrezik të lartë për acarim të traktit gastrointestinal. Në këtë rast djathi përmban shumë fosfor, ndërsa mishi është i pasur me zink. Një marrje e tillë çon në fryrje.

Për shembull, djathi përmban shumë fosfor, dhe mishi përmban zink. Nëse këto substanca hyjnë në stomak në të njëjtën kohë, fosfori do të ndërhyjë në përthithjen e plotë të zinkut. Shpesh, pas ngrënies së mishit dhe djathit, njeriu fryhet dhe ndihet i fryrë, gjë që është pasojë e fermentimit në zorrë. E njëjta gjë ndodh nëse mishi “lahet” me qumësht. Shkencëtarët amerikanë gjithashtu nuk rekomandojnë të hani gjalpë, salcë kosi dhe kos me mish.

Vezë dhe mish të tymosur ose të përpunuar

Nëse një mëngjes do të merrte notat më të larta për shije, do të ishte ky. Sidoqoftë, nuk mund të mburret me një ndikim pozitiv në shëndet. Të dyja ushqimet janë të pasura me proteina, ndaj tretja e tyre është një sfidë e vërtetë për trupin. Së pari duhet të konsumohen proteinat e lehta.

Djathë dhe pije të ftohtë

Një sode me pica? po. Megjithatë, ajo ka një efekt negativ në tretje. Shkakton parehati dhe dhimbje në stomak dhe kjo gjendje mund të zgjasë për një kohë të gjatë.

Nëse vazhdoni të konsumoni kombinime të gabuara ushqimore për një periudhë të gjatë kohore, kjo mund të çojë në skuqje, probleme kronike të tretjes dhe erë të keqe të gojës.

Qumësht pas mishi, omëletë me proshutë, mish dhe djathë – këto janë kombinime që shkencëtarët i krahasojnë me dëmtimin e pirjes së duhanit.

Shënim: Nëse nuk ndiheni mirë pas konsumimit të këtyre ose ndonjë kombinimi tjetër ushqimor, konsultohuni me mjekun tuaj. Pavarësisht kombinimeve të pafavorshme, nuk duhet të ndiheni të plogësht, të lodhur apo të rraskapitur pasi i keni ngrënë.

LEXO EDHE:

Back to top button