Mos e hidhni ujin në të cilin gatuani ushqim, është i dobishëm për bimët
Përveç dekorimit të hapësirës suaj, bimët ofrojnë shumë përfitime shëndetësore. Duke e shndërruar dioksidin e karbonit në oksigjen, ato përmirësojnë cilësinë e ajrit dhe është vërtetuar se prania e bimëve ndikon pozitivisht në përshtypjen dhe ndjenjën që njerëzit krijojnë në hapësirën ku jetojnë.

Për të vazhduar t’i keni këto përfitime nga bimët tuaja, është e nevojshme t’i “ushqeni” pak gjatë dimrit. Në vend të plehërimit, mendoni për pjesën tjetër të ujit në të cilin keni gatuar perime, patate ose makarona.
Sipas Carrie Neswig, e cila fillimisht e gjeti këtë këshillë në East River Nursery, pak ujë gatimi mund të jetë ajo që u duhet bimëve të shtëpisë për të shkëlqyer plot lavdi. Uji i ftohur dhe i mbetur në të cilin keni gatuar perimet përmban lëndë ushqyese që çlirohen nga ushqimi gjatë gatimit dhe në varësi të asaj që hani, mund t’i ujisni bimët me fosfor, azot dhe kalcium shumë të vlerësuar.
Kur gatuani ushqime të tilla si makaronat, perimet, vezët ose patatet, shumë mikronutrientë si fosfori, azoti dhe kalciumi lëshohen në ujë. Prandaj, pasi uji të jetë ftohur, ju jo vetëm që do t’i siguroni bimëve tuaja një pije të këndshme, por bimët do të marrin edhe pak më shumë nga plehrat e nevojshme përmes lëndëve ushqyese në ujë, shpjegon Lifehacker.

Në këtë mënyrë ju ulni koston e plehrave, dhe nga mënyra se si përfitoni sa më shumë nga gjithçka që keni gatuar. Në varësi të numrit të bimëve që keni, mund të kurseni shumë. Vetëm sigurohuni që të ftohni plotësisht ujin përpara se të ujitni bimët me të pasi uji i nxehtë do t’i shkatërrojë ato.