Mozilla sfidon Rusinë

Krijuesi i Firefox-it ka marrë vendimin të mos heqë dorë nga shtesat e tij për të anashkaluar censurën.

Duke kundërshtuar “kërkesat e vazhdueshme” nga rregullatori rus i medias Roskomnadzor, Mozilla tha së fundmi se do të rivendosë aksesin lokal në pesë shtesa që anashkalojnë censurën.

Mozilla tërhoqi shtesat e Firefox-it, duke përfshirë Censor Tracker dhe Runet Censorship Bypass, në Rusi në fillim të këtij muaji pa njoftuar drejtpërdrejt zhvilluesit e tyre, raporton Regjistri.

Duke përmendur “ndryshimet e fundit rregullatore në Rusi”, Mozilla i tha gazetës ruse Kommersant më 6 qershor se vendimi i saj për të hequr zgjatjet ishte i përkohshëm. Në atë kohë, kompania tha se “po shqyrtonte me kujdes hapat e ardhshëm, duke marrë parasysh komunitetin tonë lokal”.

Me “ndryshime rregullatore”, Mozilla duket se i është referuar ndalimit të Rusisë më 1 mars për faqet e internetit dhe reklamat që ofrojnë informacione rreth rrjeteve private virtuale ose VPN-ve. Shtesat e prekura ofrojnë akses në faqet e internetit të bllokuara në Rusi, duke përfshirë faqet Tor dhe “bibliotekat, enciklopeditë, faqet politike të opozitës”. Të paktën dy shtesa janë me burim të hapur dhe njëkohësisht të disponueshme në depon e Github në pronësi të Microsoft.

Megjithatë, në një përgjigje të vonuar ndaj komenteve të zemëruara në forumin e saj të mbështetjes, ku përdoruesit vunë në dyshim premtimin e kompanisë për një internet të hapur, zhvilluesi dhe menaxheri i marrëdhënieve me komunitetin Edward Sullivan tha se Mozilla do të rivendoste aksesin në shtesat.

“Ne mbetemi të përkushtuar për të mbështetur klientët tanë në Rusi dhe në mbarë botën dhe do të vazhdojmë të avokojmë për një internet të hapur dhe të aksesueshëm për të gjithë”, tha Sullivan në një deklaratë.

“Përdoruesit duhet të jenë të lirë të personalizojnë dhe përmirësojnë përvojën e tyre në internet përmes shtesave pa kufizime të panevojshme,” shtoi ai.

LEXO EDHE:

Back to top button