Mungesa e një lënde ushqyese e dëmton trupin më shumë sesa pirja e duhanit

Jetëgjatësia ndikohet nga shumë faktorë të ndryshëm. Disa, si gjenetika, sëmundjet dhe lëndimet, ne nuk mund të ndikojmë, ndërsa të tjera, si dieta dhe ushtrimet, mund të ndikojmë shumë.

Pirja e duhanit njihet si një nga zakonet më të këqija që mund të zgjedhim për shëndetin tonë. Jo vetëm që është shkaktari kryesor në botë i kancerit të mushkërive, por gjithashtu mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Megjithatë, shkencëtarët kanë zbuluar se mungesa e një lëndë ushqyese mund të jetë më e keqe se pirja e duhanit.

Hulumtimet kanë treguar se mungesa e acideve yndyrore omega-3 në dietë mund të shkurtojë jetën më shumë sesa pirja e duhanit. Konkretisht, pirja e duhanit shkurton jetëgjatësinë për katër vjet, ndërsa nivelet e ulëta të acideve yndyrore omega-3, të cilat gjenden kryesisht në peshqit yndyrorë si salmoni dhe skumbri, mund ta zvogëlojnë atë për pesë vjet.

Hulumtimi, i publikuar në revistën amerikane të të ushqyerit klinik, përdori statistika nga Studimi i Zemrës Framingham (FHS), një nga studimet më të gjata në botë.

FHS ofroi njohuri unike mbi faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare dhe çoi në zhvillimin e Vlerësimit të rrezikut të Framingham bazuar në tetë faktorë kryesorë të rrezikut: mosha, gjinia, pirja e duhanit, trajtimi i hipertensionit, statusi i diabetit, presioni sistolik i gjakut, kolesteroli total dhe kolesteroli HDL. .

“Informacioni i përmbajtur në përqendrimet e qelizave të kuqe të gjakut të katër acideve yndyrore ishte po aq i dobishëm sa ai i përmbajtur në nivelet e lipideve, presionit të gjakut, pirjes së duhanit dhe statusit të diabetit në parashikimin e vdekshmërisë totale.” Kjo flet për fuqinë e indeksit omega-3 si një faktor rreziku dhe duhet të konsiderohet po aq i rëndësishëm sa faktorët e tjerë të rrezikut të vendosur, ndoshta më shumë”, tha bashkëautori i studimit Dr. Bill Harris, president i Institutit të Kërkimeve të Acideve Yndyrë. .

Një raport i mëparshëm i vitit 2018 zbuloi se njerëzit me një indeks të lartë omega-3 kishin një rrezik 33 për qind më të ulët të vdekjes së hershme. Hulumtimi gjithashtu vuri në dukje se marrja e omega-3 në botë është e lidhur me jetëgjatësi të ndryshme.

“Është interesante të theksohet se në Japoni, ku indeksi mesatar i omega-3 është më i madh se tetë për qind, jetëgjatësia është rreth pesë vjet më e gjatë se në Shtetet e Bashkuara, ku indeksi mesatar i omega-3 është rreth pesë për qind,” shtoi. autori kryesor i studimit Dr. Michael McBurney nga Universiteti i Guelph në Kanada.

Ushqimet e pasura me acide yndyrore omega-3 përfshijnë:

– peshk dhe ushqime të tjera deti (veçanërisht peshq të yndyrshëm që jetojnë në ujëra të ftohtë, si salmoni, skumbri, toni, harenga dhe sardelet)

– arra dhe fara (të tilla si farat e lirit, farat chia dhe arra)

– vajra bimore (të tilla si vaj liri, vaj soje dhe vaj rap).

LEXO EDHE:

Back to top button