Ndihej e dehur, por nuk pinte alkool: Një grua u diagnostikua me një sindromë të rrallë

Një grua fatkeqe kanadeze (50) luftoi me alkoolizmin e saj për dy vjet, ndonëse ajo kurrë nuk shijoi asnjë pikë alkool për shkak të besimit të saj. Gruaja kishte të gjitha simptomat e dehjes – marramendje, vjellje dhe çorientim, dhe një herë ajo u rrëzua duke përgatitur drekën për fëmijët.

“Gruaja ka shkuar shumë shpesh te mjeku i familjes, dhe shtatë herë ka përfunduar në urgjencë. Ajo i siguroi mjekët se nuk pi alkool për shkak të fesë, gjë që e konfirmoi edhe bashkëshorti i saj. Vetëm pas vizitës së shtatë te mjeku ata kuptuan se mund të ishte një sindromë e rrallë”, tha Dr. Rachel Zewood nga Universiteti i Torontos, raporton CNN .

ABC ose sindroma e autofermentimit është një gjendje në të cilën kërpudhat Saccharomyces dhe Candida në zorrë prodhojnë alkool me fermentim.

Gruaja kanadeze kishte midis 30 dhe 60 milimol alkool për litër në gjak, dhe 2 milimol janë brenda kufijve normalë. Vlerat e tij mund të jenë fatale, vuri në dukje Dr Zewood.

Kjo gjendje njihet rrallë dhe është shumë e rrallë. Që nga viti 1974, në literaturën mjekësore angleze janë raportuar 20 raste të diagnostikuara të kësaj sindrome. Rasti i parë i njohur i kësaj sindrome u regjistrua në vitin 1946 në Afrikë, kur një djalë pesëvjeçar vdiq nga ajo. Një autopsi zbuloi një lëng të shkumëzuar, me erë alkooli në stomakun e tij.

LEXO EDHE:

Back to top button