Ndryshime të çuditshme të personalitetit të raportuara nga pacientët pas transplantimit të organeve

Ndryshime të çuditshme të personalitetit të raportuara nga pacientët pas transplantimit të organeve

Pas operacionit të transplantit të zemrës, disa pacientë thonë se ndihen më shumë si donatorët e tyre sesa si veten e tyre.

Hulumtimet e fundit kanë zbuluar një lidhje shtesë midis transplantimit të organeve dhe ndryshimeve në marrësin e transplantit. Në një studim të botuar në revistën Transplantology, studiuesit nga Universiteti i Kolorados regjistruan 47 pjesëmarrës (23 marrës të zemrës dhe 24 marrës të organeve të tjera) të cilët përfunduan një anketë në internet duke detajuar përvojat e tyre pas operacionit të transplantit.

Një 89 për qind e të gjithë marrësve të transplantit të organeve raportuan ndryshime të personalitetit pas operacionit, pavarësisht nga organi që morën. Studimi është ndër të parët që gjurmoi ndryshimet e personalitetit që ndodhin. Pas operacionit të transplantit të zemrës, disa pacientë raportojnë se ndihen më shumë si donatori i tyre sesa ata, duke zhvilluar preferenca të reja për ushqimin, artin, seksin dhe modelet e sjelljes.

Një paciente thotë se ajo zhvilloi një dashuri të thellë për muzikën pasi fitoi zemrën e një muzikanti të ri në vitet 1990.

Një studim i fundit tregon se preferencat tona mund të përmbahen në çdo qelizë të trupit, jo vetëm në zemër.

Subjektet e studimit nga Universiteti i Kolorados raportuan katër ose më shumë ndryshime të personalitetit në lidhje me temperamentin, emocionet, ushqimin, identitetin, besimet fetare/shpirtërore dhe/ose kujtimet. I vetmi ndryshim që ekzistonte midis marrësve të zemrës dhe marrësve të organeve të tjera ishte një ndryshim në atributet fizike. Studiuesit e studimit pohojnë:

Vitin e kaluar, Post raportoi se marrësit e transfuzionit të gjakut raportuan gjithashtu ndryshime në disponimin, sjelljen dhe madje edhe kujtimet e tyre pas procedurës. Këto ndryshime duket se kundërshtojnë shpjegimin shkencor. Një studim i vitit 2013 i Universitetit të Miçiganit zbuloi se ekziston një besim i vazhdueshëm se pjesët e brendshme të një individi kanë fuqi shkakësore dhe për këtë arsye – nëse përzihen – mund të bëjnë që marrësi të marrë disa nga karakteristikat e dhuruesit.

Sarah-Jane Leslie, profesoreshë e filozofisë në Universitetin Princeton dhe një nga bashkautorët e studimit, tha:

– Edhe pse shkenca nuk e mbështet këtë mundësi, njerëzit ende besojnë se transplantimi mund të rezultojë në ndryshime në personalitet.

Science Alert ofron hipotezën e kujtesës sistemike si një shpjegim të mundshëm. Kjo hipotezë thotë se të gjitha qelizat e gjalla përmbajnë memorie, që do të thotë se kujtimet mund të transferohen nga dhuruesi te marrësi i organit përmes indeve.

 

Për më tepër, qelizat e donatorëve janë gjetur të qarkullojnë te marrësit deri në dy vjet pas transplantimit. Nuk është e qartë se ku shkojnë këto qeliza, por efektet e tyre inflamatore mund të shpjegojnë ndryshimet e personalitetit.

LEXO EDHE:

Back to top button