Ndryshimi i Himnit në Parlamentin Evropian

Ndryshimi i Himnit në Parlamentin Evropian

Parlamenti Evropian më 13 tetor 2008, ndryshon procedurën e përdorimit të Himnit të Bashkimit Evropian dhe vendosi për t’u luajtur vetëm në hapjen e Parlamentit pas zgjedhjeve dhe në seancat formale.

Melodia Ode to Joy (nga Simfonia No. 9 e Bethovenit) u adoptua si Himni i Evropës nga Këshilli i Evropës në vitin 1972 dhe pastaj Komuniteti Evropian – që nga viti 1983 Bashkimi Evropian – në vitin 1995, kjo Melodi u bë Himni kombëtar i Rodezisë.

Në vitin 2008, Ode to Joy u përdor nga Kosova si Himn Kombëtar derisa u miratua himni i Kosovës. Ode to Joy u luajt në shpalljen e pavarësisë së Kosovës, edhe si shenjë mirënjohje për rolin e BE-së në pavarësinë e saj nga Serbia.

“Nxitoni, o vëllezër, në rrugën tuaj

Të ngazëllyer si kalorës në fitore.”

(Ode to Joy)

LEXO EDHE:

Back to top button