Në një eksperiment të ri, është vërtetuar se qentë i dallojnë fjalët

Shumë studime kanë vërtetuar se qentë e përpunojnë gjuhën njerëzore si njerëzit – ata përdorin të dyja anët e trurit për të interpretuar gjuhën e trupit, tonin dhe kontekstin e folësit. Kjo do të thotë se ata mund të mbajnë mend fjalë të shumta, duke përfshirë emrat dhe pseudonimet e tyre. Një eksperiment i ri ka treguar edhe një herë se kjo është e vërtetë.

Në eksperiment mori pjesë edhe gjilpëra miniaturë schnauzer. Të zotët e kishin të qartë shumë kohë më parë se Needle nuk e pëlqente qenin e fqinjit me emrin Puma, pasi sa herë që dikush e thoshte këtë fjalë, ai tërbohej. Kjo do të thotë se ai e lidhi fjalën “pumë” me qenin e urryer.

Të gjithë e dinë që qentë u përgjigjen komandave, ndaj ulen kur jepet komanda “uluni”. Në hulumtimin e publikuar në revistën “Current Biology” është vërtetuar se ata mund të bëjnë më shumë se kaq, sepse i lidhin fjalët me objektet. Me fjalë të tjera, ata e dinë se disa fjalë nënkuptojnë objekte të caktuara. Kur qentë i dëgjojnë ato fjalë, ata reagojnë ndaj tyre dhe regjistrimet e aktivitetit të trurit tregojnë se ata aktivizojnë paraqitje të caktuara në trurin e tyre.

“Qentë e fjalës nuk i përgjigjen vetëm një sjelljeje të mësuar,” thotë shkencëtarja Marina Boros nga Departamenti i Etologjisë në Universitetin Evas Lorand në Budapest, “por aktivizojnë një kujtim të një objekti kur dëgjojnë emrin e tij”. Studiuesit donin të hetonin kuptimin e nënkuptuar të qenve të emrave të objekteve më nga afër duke matur aktivitetin e trurit duke përdorur EEG jo-invazive. Në eksperiment morën pjesë 18 qen dhe pronarët e tyre.

Kjo nuk është hera e parë që qentë tregohen se kuptojnë atë që po thoni. Shikoni videon e bashkangjitur:

Pronarët thanë emrat e lodrave të preferuara të kafshëve të tyre dhe u treguan menjëherë objektin. Ndonjëherë ata paraqitnin një lodër që përputhej, ndërsa herë të tjera merrnin një lodër që nuk përputhej. Për shembull, pronari do të thoshte: “Zara, shiko, top” dhe tregonte një objekt, ndërsa aktiviteti i trurit të qenit regjistrohet në “EEG”. Rezultatet e imazhit të trurit treguan një model të ndryshëm kur qenve iu tregua objekti i duhur në krahasim me atë të papërshtatshëm. Kjo është e ngjashme me atë që studiuesit kanë parë te njerëzit dhe pranohet gjerësisht si dëshmi e të kuptuarit të fjalëve.

“Nuk ka rëndësi se sa emra objektesh kupton një qen – fjalët e njohura ende aktivizojnë një përfaqësim mendor, duke sugjeruar se kjo aftësi është përgjithësisht e pranishme tek të gjithë qentë, jo vetëm tek disa individë të veçantë që dinë emrat e shumë objekteve,” tha Boros. Zbulimi se qentë si specie në përgjithësi mund t’i kuptojnë fjalët në një mënyrë referuese, ashtu si njerëzit, mund të ndryshojë mënyrën se si shkencëtarët mendojnë për veçantinë e mënyrave se si njerëzit përdorin dhe kuptojnë gjuhën. Kjo ka implikime të rëndësishme për teorinë dhe modelet e evolucionit të gjuhës. Për pronarët e qenve, është gjithashtu një realizim i rëndësishëm – shikoni se çfarë thoni, qeni është i pranishëm.

 

LEXO EDHE:

Back to top button