Në të kaluarën, një eklips diellor konsiderohej një ogur i keq dhe një shenjë e telasheve të afërta

Një eklips diellor është një fenomen astronomik që ndodh kur Hëna është në rrugën e saj midis Tokës dhe Diellit dhe bllokon pjesërisht ose plotësisht rrezet e diellit. Në të kaluarën, njerëzit kishin më shumë frikë nga ky fenomen.

Përpara se shkenca të shpjegonte se si ndodhi, për popujt e lashtë një eklips diellor ishte një ngjarje që iu dha veti mitologjike dhe fetare dhe shpesh interpretohej në mënyrë profetike si një tregues i motit të keq.

Në Kinën e lashtë, përgjithësisht mendohej se ndodhte një eklips diellor kur një dragua qiellor sulmoi dhe gëlltiti diellin. Të dhënat e eklipsit kinez janë disa nga më të vjetrat në botë, që datojnë më shumë se 4000 vjet më parë; të paktën njëri thotë thjesht “Dielli është ngrënë”, raporton Britannica.

Për të trembur dragoin dhe për të shpëtuar Diellin, njerëzit i binin daulleve dhe bënin zhurma të forta gjatë eklipsit. Meqenëse Dielli kthehej gjithmonë pas kësaj zhurme, është e lehtë të shihet se si mbijetoi tradita.

Të dhënat e ruajtura historike tregojnë se kinezët dhe babilonasit ishin në gjendje të parashikonin se kur do të ndodhte një eklips diellor qysh 4500 vjet më parë (rreth 2500 pes). Një eklips diellor besohej se kishte lidhje me shëndetin e perandorit, kështu që mungesa e një parashikimi ishte një ogur i keq dhe kërcënonte perandorin.

Legjenda thotë se 2 astrologë, Hsi dhe Ho, u ekzekutuan sepse nuk mund të parashikonin një eklips diellor. Historianët dhe astronomët besojnë se eklipsi që ata nuk arritën të parashikonin ndodhi më 22 tetor 2134 para Krishtit, gjë që do ta bënte atë eklipsin diellor më të vjetër të regjistruar në historinë njerëzore.

Shpjegimi shkencor i eklipseve diellore dhe hënore

Babilonasit, për të mbrojtur sundimtarin nga eklipsi i Diellit gjatë kohëzgjatjes së tij, emëruan një “mbret zëvendësues” i cili do të ulej në fron dhe do të vishej si sundimtar.

Inkasit në Amerikën e Jugut adhuronin Intin, të cilin e konsideronin perëndinë e diellit. Inti përgjithësisht besohej se ishte dashamirës, ​​por eklipset diellore shiheshin si një shenjë e zemërimit dhe pakënaqësisë së tij.

Pas ndërprerjes së energjisë, udhëheqësit shpirtërorë u përpoqën të zbulonin burimin e zemërimit të tij dhe të përcaktonin se çfarë sakrificash duheshin bërë. Edhe pse inkas rrallë bënin sakrifica njerëzore, mendohet se herë pas here një eklips konsiderohej mjaft serioz për ta bërë këtë. Agjërimi ishte gjithashtu i zakonshëm dhe perandori shpesh tërhiqej nga detyrat publike gjatë dhe pas eklipsit.

Për grekët e lashtë, një eklips diellor ishte një shenjë se perënditë ishin të pakënaqur dhe se ishte fillimi i katastrofës dhe shkatërrimit, dhe shpesh konsiderohej një ogur i keq për sundimtarin.

Megjithatë, filozofët dhe shkencëtarët grekë ishin shumë të mirë në parashikimin se kur do të ndodhte një eklips diellor dhe mund të jepnin shpjegime shkencore. Kështu Hipparchus arriti, falë eklipsit të Diellit, të përcaktojë distancën e Hënës nga Toka në 429,000 km, e cila është humbur vetëm 11 për qind në krahasim me matjet moderne.

Sipas historianit Herodot, falë një eklipsi diellor në 585 pes, Lidia dhe Media e ndaluan luftën sepse eklipsi diellor ishte një shenjë se ishte koha për të bërë paqe. Ky eklips u parashikua nga matematikani i famshëm Thales.

LEXO EDHE:

Back to top button