Nëse dëshironi të jetoni më gjatë, shtoni 3 ushqime në dietën tuaj
Studiuesit mjekësorë kanë nxjerrë në pah tendencat e jetëgjatësisë falë modeleve dietike në të gjithë Evropën, Azinë dhe Shtetet e Bashkuara.

Jetëgjatësia është një temë e nxehtë, pjesërisht falë hulumtimit të Zonës Blu mbi mënyrat më të mira për të jetuar më gjatë. Është një ide kaq magjepsëse dhe kaq frymëzuese, pjesërisht sepse ka një ndërgjegjësim në rritje në kulturën tonë se zgjatja e jetës mund të arrihet përmes disa prej gjërave më të thjeshta dhe më të këndshme që bëni.
Njëri prej tyre është duke ngrënë. Një studim i ri analizoi të dhënat dietike nga shtatë vende pasi një ekip mjekësh parashikoi se do të shihnin një rritje të jetëgjatësisë në popullatat që kaluan nga modelet tipike të dietës kombëtare në ndryshime dietike për të optimizuar jetëgjatësinë, modifikime më të mundshme dietike dhe ndryshime të optimizuara vegane dietë.
Studimi u drejtua nga studiues të shëndetit publik dhe mjekësor, të cilët morën të dhëna nga Studimi Global i Barrës së Sëmundjeve dhe Lëndimeve, një iniciativë e vazhdueshme që gjurmon zakonet dietike dhe matjet e shëndetit në vende të shumta. Sondazhi kombinon statistika nga Kina, Franca, Gjermania, Irani, Norvegjia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.
Duke u përshtatur për gjatësinë, peshën dhe nivelin e aktivitetit fizik, studiuesit identifikuan disa tendenca të gjera.
Miratimi i një diete vegane mund t’i shtojë 5 deri në 7 vjet jetës. Edhe rregullimet modeste të dietës, veçanërisht duke përfshirë drithërat dhe bishtajoret, ndërkohë që reduktoni pijet me sheqer, mund të shtojnë deri në 4 vite jetë shtesë.
Në përgjithësi, thonë ata, hulumtimi sugjeron se publiku ka të ngjarë të përmirësojë shëndetin e tyre dhe potencialin për shëndetin e ardhshëm duke shtuar këto tre ushqime: bishtajore, drithëra dhe arra. Shmangia e mishit të përpunuar është lidhur gjithashtu me një jetë më të gjatë.
Shtetet e Bashkuara u shfaqën me mundësinë më të madhe për të rritur jetëgjatësinë, për shkak të konsumit të lartë të amerikanëve të ushqimeve të tilla si mishi i përpunuar dhe sheqeri i shtuar, të kombinuara me marrjen e ulët të ushqimeve që promovojnë jetëgjatësinë, si drithërat, arrat, bishtajoret dhe peshkun.
Studimi sugjeroi gjithashtu se burrat përfituan më shumë nga modifikimet dietike sesa gratë, ndoshta sepse gratë në vende të ndryshme u vunë re se tashmë po ndiqnin një dietë më të shëndetshme.