Nëse mendoni se jeni të sigurt brenda, kini kujdes: Mos e bëni kurrë këtë gjatë një stuhie

Nëse mendoni se jeni të sigurt brenda, kini kujdes: Mos e bëni kurrë këtë gjatë një stuhie

Ekspertët nga Qendra Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) rekomandojnë që gjatë një stuhie, të shmangni të gjitha aktivitetet që përfshijnë ujin, duke përfshirë larjen e enëve. Ky paralajmërim synon të zvogëlojë rrezikun e goditjeve nga rrufeja.

Dr James Rawlings, një pedagog i fizikës në Universitetin Nottingham Trent, shpjegoi në një artikull të botuar në The Conversation se stuhitë shkaktohen nga ndërveprimi i lagështisë dhe ajrit në rritje. Retë përmbajnë miliona pika uji dhe copa akulli, ndërveprimi i të cilave çon në formimin e rrufesë. Pikat e ujit në rritje përplasen me pikat e akullit që bien, duke krijuar pjesë të ngarkuara elektrike të resë.

Çfarë e tërheq rrufenë në tokë?

Në një stuhi, retë veprojnë si gjeneratorë të mëdhenj, duke ndarë ngarkesat pozitive dhe negative për të krijuar një ndarje elektrike midis reve. Kur retë lëvizin drejt tokës, ato krijojnë një ngarkesë të kundërt në tokë, e cila tërheq rrufetë në tokë.

Ndërsa mund të mendoni se të qenit në ambiente të mbyllura është i sigurt nga lëndimi, në fakt nuk është kështu. Nëse rrufeja godet shtëpinë tuaj, rryma do të ndjekë rrugën e rezistencës më të vogël në tokë. Telat metalikë të enëlarëses ose uji në tuba mund të shërbejnë si shtigje përcjellëse për energjinë elektrike, duke e bërë të rrezikshme larjen e enëve ose dushin gjatë një stuhie.

Përveç shmangies së kontaktit me ujin, duhet të shmangni edhe mbështetjen në muret e betonit, pasi betoni ndonjëherë përforcohet me trarë metalikë. Ju gjithashtu duhet të shmangni përdorimin e pajisjeve që janë të kyçura në prizë gjatë një stuhie.

LEXO EDHE:

Back to top button