Nëse nuk e keni ditur, po ju japim një këshillë, si të jetoni më gjatë!

Regjimi ushqimor Nordik është një mënyrë e të ushqyerit që fokusohet në prokuktet lokale të vendeve nordike si Norvegjia, Danimarka, Suedie, Finlanda dhe Islanda.
Dieta nordike u krijua posaçërisht për të revolucionarizuar kuzhinën nordike dhe për të përmirësuar shëndetin publik. Shkencëtarët e të ushqyerit me bazë në Universitetin e Kopenhagës të Danimarkës u bashkuan me një bashkëthemelues të restorantit me famë botërore Noma për këtë projekt shumëvjeçar. E njohur si dieta nordike ose dieta e re nordike, ajo përfshin aspekte të traditës dhe kulturës skandinave. Dieta nordike kërkon një mënyrë jetese që përfshin një kthim në vaktet e relaksuara me miqtë dhe familjen, të përqendruar në ushqimet sezonale, me burime lokale, të kombinuara me shqetësimin për mbrojtjen e mjedisit.
Rekomandohet të konsultoheni me mjekun tuaj të kujdesit parësor ose një dietolog të regjistruar përpara se të filloni këtë dietë.
Konceptet më poshtë qëndrojnë në themel të dietës nordike:
- Hani më shumë fruta dhe perime çdo ditë.
- Hani më shumë drithëra.
- Përfshini më shumë ushqim nga detet dhe liqenet.
- Zgjidhni mish me cilësi të lartë – por hani më pak mish në përgjithësi.
- Kërkoni më shumë ushqim nga peizazhet e egra.
- Përdorni produkte organike sa herë që është e mundur.
- Shmangni aditivët e ushqimit.
- Bazojini më shumë vaktet në prodhimet e stinës.
- Konsumoni më shumë ushqime të gatuara në shtëpi.
Nëse jeni duke kërkuar për një version të detajuar të dietës nordike, libri i vitit 2017 “Mënyra Nordike”, përfshin një raport karbohidratesh ndaj proteinave bazuar në një kombinim të indeksit të ulët glicemik dhe ushqimeve me proteina mesatarisht të larta, duke përfshirë produktet e qumështit. . Ushqimet me GI të ulët shkaktojnë një rritje më të ngadaltë dhe më të ulët të sheqerit në gjak krahasuar me ushqimet me GI më të lartë, thonë autorët. Ushqimet e pasura me proteina ju pengojnë të ndiheni të uritur. Duke balancuar siç duhet ushqimet me ushqime të dendura, sipas librit, ju mund të parandaloni shtimin ose rifitimin e peshës, të reduktoni inflamacionin në trup dhe të ulni rrezikun e sëmundjeve si diabeti.
Kur zgjidhni se çfarë të hani në dietën nordike, mund të përdorni gjithçka skandinave: mishi i drerit, vaji i rapes, kosi islandez, manaferrat, rutabaga dhe harenga janë vetëm disa shembuj të ushqimeve të zakonshme në Danimarkë, nga ku lindi dieta. Por çdokush mund ta përshtatë dietën nordike, sepse fokusi i saj i vërtetë është të hani ushqime të shëndetshme që janë lokale për ju.
Qasja e ushqimit të plotë të dietës nordike, kthimi në natyrë është një opsion tërheqës për shumë njerëz që përpiqen të hanë në një mënyrë më të shëndetshme, thotë Kristin Kirkpatrick, dietologe kryesore dhe menaxhere e shërbimeve të ushqyerjes së mirëqenies në Institutin Wellness Cleveland Clinic. “Pavarësisht nga lloji i dietës që ende mbizotëron në SHBA, shumica e pacientëve të mi duan të kthehen në bazat – të ushqehen si paraardhësit e tyre përpara se përpunimi të merrte përsipër industrinë ushqimore.”
Dietë të ekuilibruar
Këto dieta bien brenda kufijve të pranuar për sasinë e proteinave, karbohidrateve, yndyrave dhe lëndëve të tjera ushqyese që ato ofrojnë.