Ngrënia e djathit rrit rrezikun e kancerit të gjirit me 53%
Ngrënia e djathit rrit rrezikun e kancerit të gjirit me 53%

Edhe pse produktet e qumështit janë një ushqim i preferuar për shumë njerëz, studimet e reja sugjerojnë se konsumimi i tyre mund të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit. Pavarësisht këtyre gjetjeve, marrëdhënia midis dietës dhe kancerit ende nuk është plotësisht e qartë.
Një studim i vitit 2017 i kryer në Institutin e Kancerit Roswell Park në Nju Jork gjurmoi marrjen e produkteve të qumështit (djathë, djathë, spërkatje djathi, etj.) në më shumë se 3000 gra mbi moshën 11 vjeç. Rezultatet treguan se ngrënia e djathit rrit rrezikun e kancerit të gjirit me 53 për qind. Produktet e qumështit përmbajnë hormonin IGF-1 (i ngjashëm me insulinën), i cili mund të nxisë rritjen e qelizave të kancerit. Nga ana tjetër, studimi tregoi gjithashtu se konsumimi i kosit ul rrezikun e kancerit të gjirit me 30 për qind.
Pavarësisht këtyre gjetjeve, studiuesi dhe zyrtari i lartë i shëndetit publik në Breast Cancer Now, Manvit Basra, vëren se lidhja midis dietës dhe kancerit të gjirit nuk është plotësisht e qartë. Ajo tha se shumë studime ende nuk ofrojnë prova të forta të një lidhjeje të drejtpërdrejtë midis ushqimeve specifike dhe rrezikut të kancerit.
Për më tepër, hulumtimi i paraqitur në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane për Kërkimin e Kancerit tregon se dekada të tëra të studimit të ushqimeve si shkaktarë të mundshëm apo faktorë mbrojtës për kancerin janë vënë në pikëpyetje.
Sipas epidemiologut të Harvardit Dr. Walter C. Willett, lidhja midis ushqimit dhe kancerit është shumë më e dobët sesa mendohej fillimisht, duke e komplikuar më tej çështjen. Ai arriti në përfundimin se lidhja midis dietës dhe kancerit është më komplekse dhe sfiduese sesa pritej.