Një analizë e re ka treguar se hëna është më e vjetër nga sa mendonim më parë

Mostrat e shkëmbinjve të Hënës, të cilat u mblodhën në vitin 1972 gjatë misionit Apollo, gjatë një analize të re treguan se hëna mund të jetë më e vjetër nga sa mendonin shkencëtarët më parë.

Hëna ka qenë fokusi i eksplorimit të hapësirës për vite me radhë, por njerëzimi është ende larg nga të kuptuarit plotësisht origjinën e saj. Kjo përfshin moshën e saj, pasi studiuesit zbuluan kohët e fundit se hëna është në të vërtetë rreth 40 milionë vjet më e vjetër se sa mendohej më parë.

Në hulumtimin e publikuar nga Shoqëria Gjeokimike Evropiane, shkencëtarët shikuan moshën e formacioneve kristalore të gjetura në mostrat e shkëmbinjve të mbledhura në sipërfaqen e Hënës për të përcaktuar moshën e saj.

Përhapja e kristaleve të quajtura zirkon në mostrat tregon se sipërfaqja e Hënës u formua rreth 110 milionë vjet pas formimit të Sistemit Diellor. Shkencëtarët përdorën teknika analitike, duke përfshirë spektrometrinë e masës, për të matur praninë e molekulave të caktuara në shkëmb. Një metodë tjetër analize, tomografia e sondës atomike, u përdor për të zbuluar sasinë e kalbjes radioaktive në mostra, e cila më pas u përdor për të përcaktuar moshën e kristaleve në shkëmb.

NASA i qëndron teorisë se një objekt i madhësisë së Marsit u përplas me Tokën miliarda vjet më parë dhe se Hëna u formua më pas. Ky kuptim i ri i moshës së hënës në fakt u jep shkencëtarëve një ide të përafërt se kur mund të ketë ndodhur përplasja. Zbulimi nënvizon rëndësinë e misioneve eksploruese si Apollo 17. Në vitin 1972, gjatë një misioni në Hënë, rreth 110 kilogramë tokë hënore u mblodhën dhe u transportuan në Tokë, dhe tani 51 vjet më vonë po analizohet nga studiuesit.

NASA deklaron se më shumë se 100 anije kozmike robotike janë nisur deri më sot për të eksploruar Hënën, kështu që mundësitë për edhe më shumë zbulime janë praktikisht të pakufishme. Misioni i ri hënor i drejtuar nga NASA nuk do të nisë deri në vitin 2025, por programi i roverit ende mund të pritet të zbulojë më shumë rreth formimit të sipërfaqes së Hënës.

LEXO EDHE:

Back to top button