Një antibiotik i harruar i 80 viteve më parë mund të na shpëtojë nga superbakteret

Një antibiotik i harruar i 80 viteve më parë mund të na shpëtojë nga superbakteret

Një antibiotik i zhvilluar nga shkencëtarët rreth 80 vjet më parë dhe i zhytur gjatë nën qilim mund të jetë një nga zgjidhjet për kërcënimin në rritje të superbaktereve rezistente ndaj ilaçeve.

Gjysma e antibiotikëve që përdorim sot janë variacione të përbërjeve të zbuluara pothuajse një shekull më parë, gjatë të ashtuquajturës epokë të artë të antibiotikëve.

Një prej tyre, streptothricina, e izoluar në vitet ’40, tregoi potencial të madh për aftësinë e saj për të trajtuar infeksionet e shkaktuara nga bakteret gram-negative. Ndryshe nga bakteret gram-pozitive, këto mikrobe nuk kanë murin e ngurtë qelizor që synojnë shumë antibiotikë. Në vitin 2017, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) publikoi një listë të patogjenëve më të rrezikshëm rezistent ndaj ilaçeve, dhe shumica e tyre ishin baktere gram-negative.

U hodh poshtë shumë dekada më parë

Por pavarësisht potencialit të saj të madh, streptothricina u refuzua. Gjegjësisht, gjatë hulumtimeve fillestare, u zbulua se është toksik për veshkat e njeriut. Patologu James Kirby nga Universiteti i Harvardit dhe kolegët e tij “zbuluan” këtë antibiotik të harruar, hetuan vetitë e tij dhe e prezantuan me një emër të ri – nurseothricin.

“Me shfaqjen e patogjenëve rezistent ndaj shumë ilaçeve për të cilët ka pak ose aspak antibiotikë të disponueshëm për t’u trajtuar, është koha për të rishikuar dhe eksploruar potencialin e asaj që ne e kishim anashkaluar më parë,” tha Kirby për ScienceAlert .

Norseothricina prodhohet nga bakteret Gram-pozitive të tokës. Në fakt është një përzierje e antibiotikëve, streptotricinës F (SF) dhe streptotricinës D (SD). Ndërsa nurseothricina dhe S-D kanë efekte toksike në qelizat e veshkave, Kirby dhe kolegët zbuluan se ky nuk ishte rasti për SF. Ky përbërës është ende shumë efektiv në vrasjen e baktereve gram-negative rezistente ndaj ilaçeve, por në përqendrime që nuk janë toksike.

Potencial i madh

Kur u testua në minj, SF ishte në gjendje të zhdukte një lloj bakteri që ishte provuar rezistent ndaj shumë ilaçeve ekzistuese, të gjitha me një nivel minimal ose aspak të dëmtimit.

“Bakteret që banojnë në tokë kanë kuptuar gjatë rrjedhës së evolucionit se si të bëjnë një antibiotik që mund të depërtojë në armaturën e baktereve gram-negative”, tha Kirby.

“Streptothricins janë një nga rezultatet e kësaj gare të vazhdueshme të armëve për mbijetesë në fushën e betejës së jetës. “Këto komponime ofrojnë një zgjidhje unike për të depërtuar në mekanizmat mbrojtës të patogjenëve Gram-negativë”, shtoi ai.

Ende nuk është plotësisht e qartë se si streptothricina vret superbakteret, por duket se lidhet me bakteret gram-negative dhe dëmton prodhimin e tyre të proteinave në një mënyrë të ndryshme nga barnat e tjera. Nëse shkencëtarët e kuptojnë mekanizmin pas këtij procesi, ata mund të jenë në gjendje të zhvillojnë më lehtë një klasë krejt të re të antibiotikëve që mund të ndihmojnë në shkatërrimin e baktereve rezistente ndaj barnave ekzistuese.

Hulumtimi Streptothricin F është një antibiotik baktericid efektiv kundër baktereve gram-negative shumë rezistente ndaj ilaçeve që ndërvepron me nën-njësinë 30S të ribozomit 70S u botua në revistën PLOS Biology.

LEXO EDHE:

Back to top button