Një asteroid ka kaluar Tokën në një distancë më të vogël se ajo e satelitëve të komunikimit

Astronomët në Arizona në mes të muajit të kaluar vunë re një asteroid në madhësinë e një makine që kaloi më afër Tokës sesa satelitët e komunikimit.

Astronomi Tony Dunn ka publikuar një simulim të asteroidit dhe se si do të dukej Toka nëse shikohet nga ky shkëmb hapësinor. Asteroidi u vëzhgua për herë të parë vetëm kur kaloi më afër Tokës, domethënë kur ishte në një distancë prej 21,000 kilometrash. Përndryshe, satelitët e komunikimit rrotullohen rreth planetit në një distancë më të madhe, domethënë në 35,786 kilometra. Ky asteroid është caktuar 2022 YO1.

Për shkak të afërsisë me Tokën, 2022 YO1 është përcaktuar si një NEO (Objekt pranë Tokës) dhe mund të godasë planetin tonë gjatë orbitave të ardhshme. Gjatë orbitës së tij të ardhshme, ai mund të kalonte Tokën në një distancë prej vetëm 5,439 kilometrash, saktësisht dy vjet nga dita kur u pa për herë të parë.

Ky është asteroidi i gjashtë në listën e atyre që kanë qenë më afër Tokës këtë vit. Gjithashtu, shtatë nga 50 afrimet më të afërta me planetin u vëzhguan këtë vit. Thjesht tregon se sa i avancuar është kërkimi i qiellit.

Asteroidi nuk është i madh, është katër metra i gjerë, dhe edhe nëse do të shkonte drejt Tokës, ndoshta do të digjej plotësisht në atmosferë. Do të kthehej në një top zjarri që nuk do të binte në tokë.

Astronomët vazhdojnë të kërkojnë për asteroidë gjigantë që janë “vrasës të planetit” të mundshëm që mund të shkojnë në rrugën tonë. Për të rritur kapacitetin e kërkimit, agjencia hapësinore amerikane NASA planifikon të nisë një teleskop të ri të Objekteve Afër Tokës Surveyor, i cili do të “gjuajë” asteroidet dhe kometat që përbëjnë rrezik për Tokën.

Ky teleskop do të kërkojë asteroidë me diametër 140 metra e më të mëdhenj, dhe nisja është planifikuar për vitin 2028. Pritet të zbulojë 90 për qind të asteroidëve të kësaj madhësie në më pak se dhjetë vjet.

 

LEXO EDHE:

Back to top button