Një ekspert i sigurisë ushqimore zbulon 3 ushqimet që nuk i blen kurrë në dyqan
Një ekspert i sigurisë ushqimore zbulon 3 ushqimet që nuk i blen kurrë në dyqan

Por frutat nuk janë i vetmi ushqim potencialisht i rrezikshëm. Profesoresha e mikrobiologjisë Callie Kniel nga Universiteti i Delaware paralajmëron për lakër, të cilat shpesh shtohen në sallata, supa dhe sanduiçe. Këto lakër mund të përmbajnë Escherichia coli, Listeria dhe Salmonella.
Kushtet ideale për rritjen e baktereve
Procesi i mbirjes zhvillohet në kushte të ngrohta dhe të lagështa, të cilat janë perfekte për rritjen e baktereve. Hulumtimet tregojnë se numri i mikroorganizmave në fara gjatë mbirjes mund të rritet në një miliard brenda tre ditëve. Një rrezik i veçantë është salmonela, një bakter që gjendet shpesh në sistemin tretës të kafshëve shtëpiake dhe infeksioni mund të shkaktojë diarre, ngërçe në stomak, të vjella dhe ethe.
Shumica e njerëzve me infeksione E. coli përjetojnë simptoma të tilla si ethe, nauze dhe diarre, të cilat zgjidhen brenda pak ditësh. Megjithatë, në grupet e ndjeshme, si fëmijët, të moshuarit dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, bakteret mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të shkaktojnë dëmtime serioze të organeve.
Një rrezik të veçantë paraqet edhe listerioza, një infeksion i shkaktuar nga bakteri “Listeria monocytogenes”. Kjo sëmundje është jashtëzakonisht e rrezikshme për gratë shtatzëna, të sapolindurit dhe të moshuarit dhe mund të shkaktojë komplikime serioze dhe madje edhe vdekje.
Qumësht i papërpunuar – i shëndetshëm apo i rrezikshëm?
Një tjetër ushqim potencialisht i rrezikshëm është qumështi i papasterizuar, i njohur edhe si qumësht i papërpunuar. Dr. Brian Cuoco thekson se ky qumësht shpesh promovohet për përfitimet e supozuara shëndetësore, por paralajmëron se rreziqet janë shumë të mëdha.
“Ka njerëz që mbrojnë qumështin e papërpunuar për shkak të enzimave, vitaminave dhe baktereve të mira, por nuk ia vlen të rrezikohet sepse mund të ketë shumë organizma patogjenë në të, veçanërisht nëse vjen drejtpërdrejt nga objekti i prodhimit”, pohon ai.
Si të zvogëloni rrezikun e helmimit nga ushqimi?
Ekspertët këshillojnë disa masa kyçe për t’u mbrojtur nga infeksionet bakteriale. Dr. Darin Detwiler, një ekspert i sigurisë ushqimore në Universitetin Northeastern në Boston, rekomandon shmangien e shuplakave, butakëve dhe peshqve në fillim të javës, sepse atëherë ato janë më pak të freskëta.
Edhe pse disa ushqime mund të përbëjnë një rrezik për shëndetin, praktikat e duhura të trajtimit të ushqimit – të tilla si larja e duarve, mirëmbajtja e sipërfaqeve të kuzhinës dhe gatimi në temperatura të përshtatshme – mund të zvogëlojnë rrezikun e infeksionit.